Kayseri İl Tüketici Hakem Heyeti, tüketici hakları konusunda önemli bir karar aldı. Taksitli satışların iptali konusundaki uzun süredir devam eden tartışmalara son veren bu karar, bir kadının güzellik merkezi ile yaptığı taksitle satış sözleşmesinden tek taraflı cayma hakkını kullanması sonucunda verildi. Kayseri’de yaşayan E.O, bir güzellik merkezine giderek cilt bakımı işlemleri hakkında bilgi aldı ve çeşitli işlemler yaptırmak için 17 bin 400 lira değerinde hizmet alım sözleşmesi imzaladı.
Sözleşme gereği, güzellik merkezine 5 bin lira peşinat ödeyen tüketici, kalan kısmı taksitler halinde ödeme kararı aldı. Ancak daha sonra işlem yaptırmaktan vazgeçen tüketici, sözleşmenin iptali ve ödediği peşinatın iadesi için Tüketiciler Birliği’nden yardım istedi. Tüketiciler Birliği, kadına herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip olduğunu hatırlatarak, İl Hakem Heyeti’ne başvurmasını sağladı. Kadının başvurusunun ardından kısa sürede incelemelerini tamamlayan İl Tüketici Hakem Heyeti, taksitle satış sözleşmesinin iptali ve tüketiciye ödediği peşinatın iadesine karar verdi.
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, son zamanlarda güzellik merkezleri ile ilgili ciddi şikayetler aldıklarını belirtti. Güzellik merkezleri ile yapılan sözleşmelerde imza atıldıktan sonra “vazgeçilmez” gibi bir algının olduğuna dikkat çeken Şahin, tüketicinin uzaktan satışlarda 14 gün, taksitli satışlarda ise 7 gün cayma hakkına sahip olduğunu vurguladı. Şahin, güzellik merkezlerindeki sözleşmelerde tüketicilerden “kapora” adı altında peşin ödeme alındığını belirtti. Sözleşmelerde cayma hakkından bahsedilmediği durumlarda tüketicilerin İl Hakem Heyetlerine başvurarak sözleşmeyi iptal ettirebileceğini ifade etti.
Şahin, tüketicilerin imza atmanın geri dönüşü olmadığı inancına kapılmamaları gerektiğini vurgulayarak, Kayseri İl Hakem Heyeti’nin verdiği kararın örnek teşkil ettiğini söyledi. Ödenen peşinatın iadesi ve sözleşmenin iptal edilmesiyle ilgili alınan bu kararın tüketicilere örnek olması gerektiğini belirtti. Tüketicilere, tek ödeme veya kredi kartından tek çekim yapmamaları tavsiyesinde bulunan Şahin, bir miktar ödeme yaptıktan sonra geri kalanını taksitlere bağlamaları durumunda vazgeçme haklarının doğacağını ifade etti.
Şahin, tüketicilerin duygusal bir anlık kararla sözleşmeye imza atıp pişman olmamaları gerektiğini vurgulayarak, başka tüketicilerin de benzer durumlarla karşılaşmaları halinde hakem heyetine başvurarak taksitle satıştan vazgeçme haklarını kullanabileceklerini belirtti. Son olarak, tüketicilerin bu haklarını kullanmaları gerektiğini ve dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı.