The Graph, IPFS ve Ethereum gibi Blockchain ağlarının sorgulanması amacıyla özel olarak oluşturulmuş bir indeksleme protokolüdür. Bu protokol, kullanıcılara SubGraph ya da Alt Graph olarak adlandırılan açık API'lar oluşturma imkanı tanır. Aynı zamanda elde edilen veriler, daha kolay işlenebilir hale getirilerek yayınlanır. Platformun yerel kripto para birimi ise Graph Token (GRT) olarak adlandırılır.

The Graph (GRT) Nasıl Çalışır?

Web3 ve merkeziyetsiz finans ekosistemi için veriler sunan The Graph, geliştiricilere uygulamalarını Blockchain üzerine inşa etme fırsatı sunar. Bu protokol, likidite çıktıları, geçmiş dönem işlem hacimleri ve Ethereum tabanlı tüm token fiyatları gibi verileri sorgulanabilir hale getirir.

The Graph (GRT) Ne İşe Yarar?

The Graph (GRT), ağ içerisinde Endeksleyici, Atayıcı, Düzenleyici ve Tüketici olmak üzere dört farklı role sahiptir:

Ev Satın Alma Stratejileri ve İpuçları Ev Satın Alma Stratejileri ve İpuçları
  1. Endeksleyici (Indexer): IPFS ve blok zincir üzerinde indeksleme ve arama yaparak SubGraph'lardaki sorgulardan yararlanır.
  2. Atayıcı (Delegator): Ağdaki endeksleyicileri destekleyen ve ağın merkeziyetsizliğini koruyan bir rol üstlenir. Atayıcılar, endeksleyicilerin sorgu ücretlerinden aldıkları ücretin bir kısmını alır.
  3. Düzenleyici (Curator): SubGraph'ları oluşturan kullanıcılar olarak bilinen düzenleyiciler, bu oluşturdukları için belirli bir ödeme yapar. Endeksleyiciler, bu SubGraph'lar üzerinden veri toplar ve sorgulama yapar.
  4. Tüketici (Consumer): Ağı kullanarak veri alan ve SubGraph'lar aracılığıyla sorgular yapan kullanıcılardır. Bu sorgulamalar karşılığında GRT ile ödeme yapılır.

The Graph (GRT) Nasıl Saklanır?

The Graph (GRT), ERC-20 tabanlı Ethereum cüzdanlarında saklanabilir. Piyasada birçok kripto para borsası, bu cüzdan türünü desteklemektedir. GRT yatırma ve çekme işlemleri, bu cüzdanlar aracılığıyla daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Mevcut bakiyesini öğrenmek isteyen kullanıcılar, Ethereum cüzdanlarını kullanarak mobil, web, masaüstü veya çevrim içi cüzdanlar aracılığıyla alım-satım işlemleri gerçekleştirebilirler. The Graph ağı üzerinden endeksleyicilere GRT tanımlaması yapmak için Wallet Connect altyapısını destekleyen mobil cüzdanlar veya tarayıcı tabanlı MetaMask cüzdanı kullanılabilir.

The Graph (GRT) Nasıl Satın Alınır?

The Graph (GRT) satın almak isteyenler için Türkiye'de bu işlem oldukça kolay ve hızlıdır. Herhangi bir teknik bilgiye veya resmi belgeye ihtiyaç duymadan, Türk Lirası ile The Graph (GRT) satın alabilirsiniz.

Editör: Egemen KEYDAL