Trabzon’un Yöresel Yemekleri
Trabzon’un yöresel yemekleri en az tarihi kadar görülmeye ve tadılmaya değer. Trabzon ve yemek kültürü denildiğinde herkesin bildiği gibi ilk akla gelen Hamsi oluyor. Hamsi yemeğinden tutunda ekmek arasına ve hatta çorbasına kadar yapılabilen bir lezzettir. Aşağıda Trabzon’un yöresel lezzetleri hakkında bir listeleme yapalım istedik.
1- Hamsi Çorbası
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Trabzon kültüründe çorba denildiğinde ilk akla gelen hamsi çorbasıdır. İnsanların “denizden babam çıksa yerim” şeklindeki sözünden yola çıkılarak milli yiyeceği olan hamsiden yapılmış çorbayı mutlaka tatmanız gerekir.2- Isırgan Çorbası
Trabzon coğrafi konum itibariyle de oldukça önemlidir. Toprağa her attığınız sebzenin yetişmesi gibi bir mucizesi var. Isırgan otu da Trabzon’da kolayca bulunan bir bitki; Halk ısırganotu çorbasını çok fazla seviyor. Bu da onu milli bir çorba haline getiriyor.3- Karalahana Çorbası
Trabzon’ a geldiğinizde mısır ekmeğiyle birlikte karalahana çorbasını yemeden dönmemenizi tavsiye ederiz. İnce ince kıyılmış karalahanalar kurutulmuş acı biber ve barbunyayla karıştırılarak içine eklenen mısır unu sayesinde mükemmel bir tadı oluşturmaktadır.4- Akçaabat Köftesi
Ünü artık ülke sınırlarını aşmış olan Akçaabat köftesi, Trabzon’un vazgeçilmez yöresel lezzetleri arasında bulunuyor. Köfte her yerde yapılabilir ancakiçerisine eklenen sarımsak bölgeye has olduğundan lezzetin bu kadar güzel olmasına imkan sağlıyor.5- Kuymak
Kuymak Trabzon sınırlarını aşmış olan lezzetlerden bir tanesidir. Tüm ülkemizde adıyla nam salmış olan bu lezzet tereyağıyla hazırlanıyor ve Trabzon’a gitmeniz için iddialı yemeklerin başında geliyor.6- Kara Lahana Sarması
Trabzon yemekleri denildiğinde akla gelenlerden bir tanesi de Kara Lahana Sarması olmuştur. Özelliği satır kıymasından yapılıyor olmasıdır. Sarmayı bir kez yediğinizde dilinizdeki bu lezzet sizi daha sonrada yedirmeye mecbur edecektir. Bu arada hatırlatalım Trabzonlular bu yemeği Pancar şeklinde söylüyor.7- Kefal Ekşilisi
Kefal ekşilisi de yine balıklardan yapılan önemli bir lezzet. Yuvarlak olarak kesilen balıklar tepsiye diziliyor ve üzerine soğan, domates, biber ve maydanoz eklendikten sonra yemek haline getiriliyor. Bu yemeğe ekşili denilmesinin nedeni ise tepsiye limon sıkılmasından kaynaklanıyor.