New York Başsavcısı Letitia James tarafından açılan sivil davada, Yargıç Arthur Engoron, eski Başkan Donald Trump'ın emlak imparatorluğunu kurduğu yıllarda çok sayıda kişiyi ve kurumu dolandırdığına hükmetti. Engoron, Trump ve "Trump Organization" adlı şirketinin anlaşmalarda ve finansman sağlama evrakında varlıklarına aşırı değer biçerek ve net servetini abartarak bankaları, sigortacıları ve başkalarını dolandırdığına karar verdi.

Yargıç Engoron, 35 sayfalık kararında Trump ve şirketin yöneticilerinin yıllık finansal durumları hakkında sürekli yalan söyleyerek uygun şartlarda kredi ve düşük sigorta primi elde ettiklerini belirtti. Bu taktiklerin yasaları ihlal ettiğini kaydeden Engoron, Trump'ın New York'ta iş yapmasının zorlaştırılması için bazı işletme ruhsatlarının feshedilmesi direktifini verdi ve şirketin operasyonlarının bağımsız bir gözlemci tarafından denetleneceğini aktardı.

İsrail'in Abluka Altındaki Gazze'ye Saldırıları Devam Ediyor: ABD'den Son Açıklama İsrail'in Abluka Altındaki Gazze'ye Saldırıları Devam Ediyor: ABD'den Son Açıklama

Yargıç Engoron'ın kararıyla, Başsavcı James'in davasındaki suçlamalardan biri çözüme kavuşmuş oldu, ancak iddianamedeki diğer 6 suçlama 2 Ekim'de başlayacak jürisiz duruşmada karara bağlanacak. Bu duruşma aralık ayına kadar uzayabilir.

Başsavcı James, Trump'ın, en büyük üç çocuğu ve şirketinin servetini 3,6 milyar dolar fazla gösterdiğini iddia ediyor ve yargıçtan Trump ve çocuklarının New York'ta bir daha şirket kurmalarını ve 5 yıl süresince ticari gayrimenkul satın almalarını yasaklamasını, ayrıca 250 milyon dolar para cezasına çarptırılmasını talep ediyor.

Özellikle Trump'ın kendi yardım kuruluşunu siyasi ve iş çıkarları için kullanmakla dava edilmiş olması da bu davaya eklenen bir önceki hukuki süreçtir. Bu dava sonucunda Trump, bir dizi yardım kuruluşuna 2 milyon dolar ödemeye mahkum edilmiş ve Trump Vakfı kapatılmıştı.

Yargıç Arthur Engoron, Trump'ın bankaları ve sigortacıları yanıltarak kredi ve düşük sigorta primi elde ettiğini belirledi. Yargıç ayrıca Trump'ın iş yapma yetkilerini kısıtladı ve şirketin operasyonlarını denetleyecek bir gözlemci atandı. Başsavcı James, Trump ve ailesinin 3,6 milyar dolarlık serveti abarttığını iddia ediyor ve yasaklar ve para cezaları talep ediyor. Bu karar, Trump'a yönelik hukuki soruşturmanın bir parçası olarak önemli bir gelişme.

Editör: Egemen KEYDAL