Erdoğan'dan Oda ve Borsa Başkanlarına Yeşil Pasaport Müjdesi Erdoğan'dan Oda ve Borsa Başkanlarına Yeşil Pasaport Müjdesi

Türkiye'nin gururu astronot Alper Gezeravcı, uzaydaki görevinden Dünya'ya dönüşünü gerçekleştireceği Dragon Uzay Aracı ile Florida kıyısında beklenmeyen hava koşulları nedeniyle 5 Şubat'a kadar ertelendi. SpaceX'in açıklamasına göre, olumsuz hava koşulları, Ax-3 ekibinin Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılışını ertelemeye zorladı.Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın Uzay Dönüşü 5 Şubat'a Ertelendi

Dönüş Yolculuğu Erteledi: SpaceX'ten Son Dakika Açıklaması

Dragon kapsülünün ISS'den ayrılma süreci, SpaceX tarafından en erken 5 Şubat Pazartesi günü olarak belirlendi. Normalde bugün saat 14.00'te başlaması planlanan Ax-3 ekibinin ISS'den ayrılma süreci, güvenlik önlemleri kapsamında ertelendi.Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın Uzay Dönüşü 5 Şubat'a Ertelendi (1)

14 Günde 13 Deney: Alper Gezeravcı'nın Uzay Görevi

Türk astronot Alper Gezeravcı, 14 günlük uzay görevi süresince gerçekleştirdiği 13 deney ile dikkat çekiyor. Gezeravcı, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda, "Uzayda gerçekleştirdiğim deneyler, Dünya'nın eşsiz güzelliklerini anlamamıza yardımcı oluyor. Her adımımız, Dünyamızın geleceği için atılmış bir adımdır," ifadelerini kullandı.

Dönüş Yolculuğu ve Teknik Detaylar

Alper Gezeravcı ve beraberindeki 3 astronot, 14 gündür kendilerini bekleyen Dragon kapsülüne geçecek. Dünya'ya dönüş yolculuğu ise 12 saat sürecek. Kapıların kapatılmasının ardından, uzay istasyonundan ayrılacak kapsül kontrollü bir şekilde yavaşlayarak atmosfere girecek.

Atmosfere giriş sırasında saatte 27 bin kilometre hızla ilerleyen Dragon Kapsülü, ses hızının 20 katını aşan bir süratle karşılaşacak. Bu noktada, SpaceX'in PICA adını verdiği ısı kalkanı devreye girecek ve kapsülün dış katmanındaki sıcaklığı 7 bin derecenin üzerine çıkmasını engelleyecek.Türk Astronot Alper Gezeravcı'nın Uzay Dönüşü 5 Şubat'a Ertelendi (2)

Atmosfere girişin ardından sürtünme etkisiyle yavaşlayan Dragon Kapsülü, paraşütlerin açılmasının ardından planlı bir şekilde iniş yapacak. Beklenen iniş noktası ise ABD'nin Florida eyaletinin doğusundaki Atlas Okyanusu veya batısındaki Meksika Körfezi'nde bulunan 7 potansiyel noktadan biri olacak.