1. Haberler
  2. Genel Haberler
  3. Türk Mutfağının Eşsiz Lezzeti: Perde Pilavı Tarifi

Türk Mutfağının Eşsiz Lezzeti: Perde Pilavı Tarifi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Perde Pilavı, Türk mutfağının geleneksel ve zengin yemeklerinden biridir. Özellikle özel günlerde, bayramlarda ve misafir ağırlarken tercih edilen bu yemek, hem görüntüsü hem de lezzetiyle dikkat çeker. İşte perde pilavının yapımı:

Malzemeler

Hamur için:

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 125 gram tereyağı (eritilmiş)
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3-3,5 su bardağı)

Pilav için:

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu
  • 1 adet haşlanmış tavuk göğsü (didiklenmiş)
  • 1 çay bardağı badem (kabuğu soyulmuş)
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı

Yapılışı

  1. Pilavı Hazırlama:
    • Pirinci yıkayıp süzün, yaklaşık 20 dakika ılık tuzlu suda bekletin.
    • Kuş üzümünü ılık suda bekletip şişmesini sağlayın.
    • Bir tencereye sıvı yağı koyup dolmalık fıstıkları kavurun, ardından bademleri ekleyin.
    • Pirinci ekleyip şeffaflaşana kadar kavurun.
    • Üzerine tavuk suyu, kuş üzümü, tuz, karabiber ve tarçını ekleyin.
    • Kaynadıktan sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Piştikten sonra dinlenmeye bırakın ve didiklenmiş tavukları ekleyin.
  2. Hamurun Hazırlanması:
    • Hamur için tüm malzemeleri yoğurma kabında karıştırarak yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin.
    • Hamuru dinlenmesi için 10-15 dakika bekletin.
  3. Perde Pilavının Şekillendirilmesi:
    • Fırın kabını (genelde yuvarlak kelepçeli kalıp kullanılır) tereyağıyla yağlayın ve bademleri şekilli olarak kabın tabanına yerleştirin.
    • Hamuru merdane yardımıyla açıp kalıbın tabanına ve kenarlarına yerleştirin.
    • Hazırladığınız pilavı hamurun içine döküp güzelce yayın.
    • Hamurun kenarlarını pilavın üzerine kapatın veya hamurdan bir parça ayırarak üst kısmını kapatın.
  4. Pişirme:
    • Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180°C fırında, hamur kızarana kadar pişirin.
  5. Servis:
    • Fırından çıkarıp 10 dakika dinlendirin, ardından kalıptan çıkararak dilimleyerek servis edin.

Afiyet olsun!

Türk Mutfağının Eşsiz Lezzeti: Perde Pilavı Tarifi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Yazar Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!