Hamur tatlıları, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İçerisinde bulunan malzemeler ve yapım aşamalarıyla hem pratik hem de lezzetli olan bu tatlılar, özellikle misafirlerinize ikram etmek için harika bir seçenektir. Hamur tatlılarının çeşitlerine baktığımızda, dilber dudağı tatlısı ve düğme tatlısı gibi birçok farklı tarif karşımıza çıkar. Bu tariflerden hareketle, sizler için en lezzetli hamur tatlısı tariflerini derledik.
Dilber Dudağı Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı süt
- 1 adet yumurta
- 1 fiske tuz
- 125 gram margarin veya tereyağı
- 4 su bardağı elenmiş un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 su bardağı buğday nişastası
- 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
- Yarım adet limon suyu
Üzeri İçin:
- 125 gram tereyağı veya margarin
Şerbeti İçin:
- 6 su bardağı toz şeker
- 5 su bardağı su
- Yarım adet limon suyu
Hazırlanışı:
- Yumurta, süt, eritilmiş margarin ve limon suyunu bir kabın içerisinde karıştırın.
- Karışıma kabartma tozu ve tuzu ekleyerek karıştırın.
- Azar azar elenmiş unu ekleyerek yoğurun.
- Yoğurduğunuz hamuru dinlenmeye bırakın.
- Şerbet için, su ve şekeri bir tencerede kaynatın.
- Kaynayan şerbete limon suyunu ekleyin ve ocaktan alarak ılınmasını bekleyin.
- Dinlenen hamuru açın ve ceviz içi ekleyerek yuvarlayın.
- Hamuru yarım ay şeklinde kapatarak yağlanmış fırın tepsisine dizin.
- Eritilmiş tereyağı veya margarini tatlıların üzerine gezdirin.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirin.
- Fırından çıkan tatlıların üzerine ılık şerbeti dökün ve şerbetin çekmesi için bekletin.
- Dilber dudağı tatlısı servise hazırdır.
Düğme Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
- 125 gram margarin veya tereyağı
- 2 su bardağı irmik
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı elenmiş un
- 1 paket hamur kabartma tozu
- Yarım çay bardağı soda
- 1 paket vanilya
- 1 fiske tuz
- Yarım su bardağı badem
- 2-3 yemek kaşığı marmelat
Şerbeti İçin:
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 çay kaşığı vanilya
Hazırlanışı:
- Şerbet için, toz şeker ve suyu kaynatın.
- Kaynayan şerbete limon suyunu ve vanilyayı ekleyerek ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Hamur için, tereyağı veya margarini eritin ve irmiği ekleyerek kavurun.
- Soğuyan irmiğin üzerine yumurta, soda, kabartma tozu, tuz, vanilya ve unu ekleyerek yoğurun.
- Yoğrulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayarak tepsiye dizin.
- Ortalarını bastırarak düğme şekli verin.
- Üzerlerine marmelat sürün ve badem yerleştirin.
- Önceden ısıtılmış 185 derece fırında pişirin.
- Fırından çıkan tatlıların üzerine ılık şerbeti dökün ve şerbetin çekmesi için bekletin.
- Düğme tatlıları servise hazırdır.
Bu lezzetli ve pratik hamur tatlılarını deneyerek sevdiklerinize ikram edebilir, onların beğenisini kazanabilirsiniz. Afiyet olsun!