Merkez Bankası, uzun bir aradan sonra 2006 yılından beri kullanılmayan bir aracı devreye alarak piyasaya müdahale etti. 22 Aralık 2023 tarihinde açıklanan faiz kararının ardından, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ekonomik dengeleri koruma adına Türk Lirası Depo İhalesi'ni gerçekleştirdi. İşte, bu önemli adımın detayları ve TCMB'nin hedefleri.

Türk Lirası Depo İhalesi: Yeniden Gündemde

TCMB'nin uzun bir aradan sonra tekrar başvurduğu Türk Lirası Depo İhalesi, ekonomik krizi aşma çabalarının bir parçası. Bu adım, parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmeyi ve sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmayı amaçlıyor. Banka, Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenleyerek likidite fazlasını dengelemeye çalışıyor.

TCMB'den Açıklama: Hedef Türk Lirasını Değerlendirmek

TCMB'nin açıklamasına göre, "Parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenlenecektir." Bu ifade, bankanın ekonomik dengeyi sağlama amacında olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Talep Enflasyonu ve Türk Lirası

Uzmanlara göre, TCMB'nin Türk Lirası depo alım ihaleleriyle hedeflediği şey, Türk lirasını daha zor ulaşılabilir ve dolayısıyla daha değerli hale getirerek talep enflasyonunu kontrol altına almaktır.

İhale Detayları

Son Türk Lirası depo alım ihalesi 2006 yılında gerçekleşmişti. Bugünkü ihalede, 5 Ocak 2024 tarihli 80 milyar TL tutarındaki Depo Alım ihalesine 193 milyar 853 milyon TL teklif geldi. Kazanan tutar ise 79 milyar 999,8 milyon TL olarak açıklandı. İhaledeki ortalama faiz oranı ise yüzde 42,18 olarak gerçekleşti.

Kredi Notu Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kredi Notu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Ekonomi Yönetiminin Hedefi

haleye katılan bankaların elindeki fazla likidite çekilerek ekonomik dengelerin korunması amaçlanıyor.

Depo İhalesi Nedir?

Türk Lirası Depo Alım İhalesi, Merkez Bankası'nın, Türk lirası likidite fazlalığını giderme konusundaki etkinliğini artırmak için bankalardan ihale yöntemi ile Türk lirası depo alma işlemlerini içerir.

Editör: Kader GÜL