Gaziantep'te yaşayan Suriyeli Hala Mouslem, kahve üretiminde sıra dışı bir yaklaşım benimseyerek dikkatleri üzerine çekiyor. Mouslem, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Entegrasyon için Girişimcilik Kapasitelerinin Geliştirilmesi (ENHANCER) Projesi kapsamında Yerel Ortak Kullanım Tesisi Hibe Programı tarafından desteklenen Gaziantep Gastronomi Akademisi'nde eğitim aldı ve şimdi hurma çekirdeğinden kahve üreterek kendi işini yapıyor.

Girişimcilik, sadece kendi işini kurmakla sınırlı değil, aynı zamanda topluma da fayda sağlayan bir süreçtir. Gaziantep Ticaret Odası tarafından 2022 yılında kurulan Gaziantep Gastronomi Akademisi, girişimcileri desteklemek için önemli bir merkez haline geldi. Akademi, ENHANCER Projesi kapsamında girişimcilere çeşitli konularda eğitimler veriyor ve böylece iş fikirlerini hayata geçirmelerine yardımcı oluyor.

Ev Satın Alma Rehberi: Sıkça Sorulan Sorular Ev Satın Alma Rehberi: Sıkça Sorulan Sorular

Girişimcilik Ekosistemi Kurum Hibe Programı ve Yerel Ortak Kullanım Tesisi Hibe Programı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Mersin, Konya, Kayseri ve Hatay'da da yürütülen ENHANCER Projesi'nin bir parçası olarak Şanlıurfa ve Gaziantep'te uygulanıyor. Proje, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları ile iş birliği içinde yürütülmektedir. AB desteği ile 5 bin 500'den fazla kişi girişimcilik eğitimi aldı. Tüm yararlanıcıların dörtte biri Türklerden oluşuyor.

Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Batı Balkanlar ve Türkiye Ofisi Portföy Yöneticisi Pınar Yapanoğlu, bu merkezlerin ENHANCER Projesi kapsamında girişimcilere eğitim verdiğini söylüyor. Ekim 2023'te bu kursları ziyaret eden Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'a göre, "girişimcilerin desteklenmesi Türkiye'de geçim kaynaklarının ve yaşam standartlarının iyileştirilmesi için çok önemli.” Şöyle devam ediyor Meyer-Landrut: “Birçok projeyi içeren ENHANCER programı için AB, 35 milyon avro katkıda bulundu."

Gaziantep ve Şanlıurfa'da hayata geçirilen bu projeler, girişimcilerin hem kendilerine hem de topluma katkı sağlamasını hedefliyor. Türkiye'nin dört bir yanından girişimcilerin katılımıyla başarıyla sürdürülen projeler, AB'nin Türkiye'deki girişimciliği destekleme çabalarına önemli bir örnek teşkil ediyor.

Editör: Kader GÜL