Son yıllarda artan kira fiyatları nedeniyle Türkiye genelinde bir konut krizi yaşanıyor. Ipsos Araştırma, konut krizini ve bu krizin kiracılar üzerindeki etkilerini inceleyen bir araştırma yaptı ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırma sonuçları oldukça çarpıcı bir tabloyu ortaya koyuyor.

Kira Fiyatlarında Büyük Artış

Kira fiyatlarındaki artışın etkisiyle Türkiye'nin hemen hemen her yerinde konut krizi sürüyor. Ipsos Araştırma tarafından yapılan araştırmaya göre, her 10 kiracıdan 9'u günümüzde taşınmak zorunda kalıyor. Ancak bu durumda, uygun bir bütçeye sahip olmalarına rağmen ev bulamamanın çaresizliğini yaşıyorlar. Araştırmanın sonuçlarına göre, kiracıların yaklaşık yüzde 90'ı taşınmak zorunda kaldığında aynı şartlarda bir ev bulamayacaklarına inanıyor.

 Üstelik yüzde 69'u, enflasyon oranının üzerindeki kira artışlarını kabul etmeye mecbur hissediyor. Geçen yıl oturdukları semtten memnuniyet oranı yüzde 41 iken, bu yıl bu oranın yüzde 35'e düştüğü belirtiliyor. Yani, kiracıların yaşadıkları semtten memnuniyet düzeyi kayda değer bir şekilde gerilemiş durumda.

Enflasyon Oranları Artıyor

Devletin açıkladığı enflasyon oranına rağmen kiracıların yüzde 69'u, bu oranın üzerindeki kira artışlarını kabul etmek zorunda bırakılıyor. Bu durum, kontrat güncellemesi zamanı gelen kiracılar arasında yüzde 86'ya kadar yükseliyor. Araştırmanın veri değerlendirmesi kısmında, iktidarın kira artış oranlarını sınırlamak yerine, kiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunları çözmediği ifade ediliyor. Araştırmanın değerlendirme bölümünde ayrıca, geçen yıl her iki kiracıdan birinin resmi sınırdan daha yüksek kira artışı talebiyle karşılaştığını belirttiği, bu yıl ise durumun daha da kötüye gittiği ve artık her on kiracıdan yedisinin bu sorunla karşılaştığını gösterdiği ifade ediliyor. Üstelik oturdukları semtten ve evden memnuniyet oranlarında da geçen seneye göre bir gerileme yaşandığına dikkat çekiliyor.

Ehliyet Sınıfları Kaç Derece? Ehliyet Sınıfları Kaç Derece?

Araştırma Sonuçları Konut Krizini Tetikliyor

Araştırma sonuçlarına bakıldığında, kira fiyatlarının yükselmesinin neden olduğu konut krizinin, kiracılar arasında ciddi zorluklar ve çaresizlik yarattığını gösteriyor. Kiracılar, artan kira talepleri karşısında uygun ev bulma güçlüğü ve sınırlı seçenekler nedeniyle zor durumda kaldıkları görülüyor. Bu durum, hem bireysel hem de toplumsal ekonomik etkileriyle geniş bir sorun olarak karşımıza çıkmaya devam ediyor.