Kadınların Çekicilik Algısı ve Toplumsal Baskılar: Bir Tartışma Başlatıldı Kadınların Çekicilik Algısı ve Toplumsal Baskılar: Bir Tartışma Başlatıldı

Bu test, trizomi 21 (Down sendromu), trizomi 18 (Edwards sendromu) ve nöral tüp defektlerini tespit etmeye çalışır.

Trizomi 21 (Down Sendromu)
Down Sendromu, 21. kromozomun iki yerine üç adet olmasından kaynaklanır.
Kalıtsal bir hastalıktır ve tedavisi yoktur.
Bu bebeklerde bazı fiziksel sorunlarla birlikte zeka geriliği görülebilir.


Trizomi 18 (Edwards Sendromu)
Edwards Sendromu, 18. kromozomun iki yerine üç adet olmasından kaynaklanır.
Kalıtsal bir hastalıktır ve bu sendromun görüldüğü bebeklerin yaşama olasılığı çok düşüktür.
Anne karnında veya doğum sonrası ölümlerin yaşanması yüksek ihtimaldir.Üçlü Tarama Testi (1)Nöral Tüp Defektleri (NTD)
Anensefali: Bebekte gelişmeyen beyin dokusu oluşumuyla tanımlanır ve ölümcüldür.
Spina Bifida: Bebeğin omurilik dokusu oluşmuş ancak omurga kemikleri gelişimi tam tamamlamadığı için omurilik dokusu kemiklerin arasından taşmıştır. Diğer nöral tüp defekti gibi ölümcül olabilmekle beraber ameliyat ile tedavi olasılığı da vardır.
Bu test, bu hastalıkların karşılaşma olasılığını hesaplayarak risk durumunun yüksek çıkması halinde anne ve bebeğin sağlığı açısından gerekli önlemleri alabilmek için olanak sağlar.

Testin Yapılışı ve Zamanı
Üçlü tarama testi, genellikle gebeliğin 16. ve 20. haftaları arasında yapılır. Ancak doktorunuzun uygun gördüğü bazı özel durumlarda, gebeliğin 15. ve 22. haftaları arasında da testin uygulanması mümkün olabilir.
Test, bir çeşit kan testi olup, anne adayından kan örneği alınarak yapılır. Yani bebeğinizin sağlığını tehlikeye atacak bir durumu bulunmamaktadır.


Test Sonuçları ve Değerlendirme
Test sonuçları doktorunuz tarafından değerlendirilir. Ancak unutulmamalıdır ki, test sonuçları kesin bilgi vermez, sadece risk taraması yapar.
Örneğin, down sendromu olasılığı yüksek olan, test sonucu pozitif çıkmış bir bebeğin downlu olmayabileceği gibi, test sonuçlarında herhangi bir risk belirtisi olmayan bir bebekte de down sendromu görülebilmektedir.
Bu nedenle, test sonuçları ve risk oranları hakkında doktorunuzla detaylı bir şekilde konuşmalısınız.


Önemli Not
Test sonuçlarına etki edebilecek faktörler arasında anne adayının yaşı, vücut ağırlığı, sigara tüketimi, diyabet durumu, son adet tarihi gibi faktörler bulunmaktadır.
Bu faktörler, test sonucunu etkileyebilir ve doktorunuzun doğru bir değerlendirme yapmasını sağlamak için önemlidir.
Bu bilgiler genel bilgilendirme amaçlıdır. Her hamilelik durumu farklıdır ve bu konuda en güvenilir bilgi kaynağı doktorunuzdur. Hamilelik süreciniz boyunca doktorunuzun önerilerini dikkate almanız önemlidir.