Vajinismus, cinsel birleşme anında kadının istemsiz bir şekilde kasılması sonucunda birleşmenin gerçekleşememesidir. Bu kasılma vajinal kaslarla sınırlı olmayıp, tüm vücutta görülebilir. Bilinçdışı bir refleks olarak gerçekleşir ve kadın eşini iterek birleşmeyi engellemeye çalışabilir.

Cinsel isteksizlik ve vajinismus farklı durumlardır. Cinsel isteksizlikte cinsellikten kaçınma durumu söz konusudur, vajinismusta ise cinsel istek normaldir, sorun sadece birleşme esnasında ortaya çıkar. Pek çok çift ön sevişmeden haz alır ve birbirlerini farklı şekillerde tatmin edebilir.

Evde Sinema Odası Dekorasyon Fikirleri Evde Sinema Odası Dekorasyon Fikirleri

Kadınlarda cinsel ilişkiye girememe sorunlarının en yaygın nedenlerinden biri vajinismustur. Ancak, kızlık zarının anormal yapıları, cinsel isteksizlik, vajinal kuruluk, erkek eşle ilgili sertleşme problemleri veya erken boşalma gibi diğer faktörler de bu soruna yol açabilir.

Vajinismus tanısı hasta hikayesi ve basit bir jinekolojik değerlendirme ile konulabilir. Bu değerlendirmeler sırasında hastaların ağrı yaşamaması çok önemlidir ve muayeneler ağrısız ve acısız olmalıdır. Yapılan değerlendirme sonucunda hastanın anatomik yapısında bir sorun olup olmadığı belirlenir ve vajinismusun derecesi ve düzeyi tespit edilerek tedavi yöntemine karar verilir.

Tedavide parmak egzersizleri gibi uygulamalar da kullanılabilir. Tedavide en önemli faktör, kadının bu sorundan kurtulmayı gerçekten istemesi ve terapistiyle uyum içerisinde çalışmasıdır. Bu sorunu yaşayan çiftlerin en sık yaptığı hata, kendi başlarına çözebileceklerini düşünüp sorunu zamanla çözmeye çalışmaktır. Yıllar geçmesine rağmen bu sorunun ertelenmesi, kadının kendini ve ilişkisini yıpratmasıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle, deneyimli bir terapist rehberliğinde vajinismus sorunundan kısa sürede ve kesin olarak kurtulmak mümkündür.

Editör: Kader GÜL