Yakın Doğu Üniversitesi'nin YÖDAK onaylı Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü, gelecek dönemde yapay zeka alanında iki giriş dersi verecek. Üniversitenin Yapay Zeka Enstitüsü tarafından geliştirilen bir uygulama sayesinde, bu derslerde öğrencilerin notları da yapay zeka tarafından belirlenecek.

Ders Çalışma Süresince Motivasyonu Koruma Yolları Ders Çalışma Süresince Motivasyonu Koruma Yolları

Son yıllarda hızla gelişen yapay zeka teknolojileri, birçok alanda daha belirgin bir etkiye sahip hale gelmiştir. Yapay zekanın sağlayabileceği "kişiselleştirilmiş eğitim" imkanları, eğitim alanında en güçlü değişim potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir. Yakın Doğu Üniversitesi, bu potansiyeli bir adım ileriye taşımak için hazırlıklarını sürdürmektedir. Türk üniversiteleri ve Avrupa'da bir ilke imza atan Yakın Doğu Üniversitesi, YÖDAK onaylı Yapay Zeka Mühendisliği Bölümü'nün temel iki dersini gelecek dönemden itibaren yapay zeka ile verme kararı almıştır.

Yakın Doğu Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Yapay Zeka Enstitüsü'nde çalışmalarını sürdüren Uluslararası Yapay Zeka ve Nesnelerin İnterneti (IoT) Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen bir uygulama, yapay zeka mühendisliği alanında eğitim alan öğrencilerin doğrudan yapay zeka ile etkileşim içerisinde olmasını sağlayacak. Üstelik, öğrencilerin bu derslerdeki notları da yine yapay zeka tarafından belirlenecektir. Üniversite, bu uygulama ile öğrencilere kişiselleştirilmiş ve etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunmayı hedeflemektedir.

Yakın Doğu Üniversitesi'nin yapay zekayı eğitimde kullanması, Avrupa'da bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Eğitim sürecinde yenilikçi teknolojileri adapte ederek iyileştirme amacı güden bu eğitim kurumu, bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanlarında dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer almaktadır. Üniversite, "Dünya Üniversiteleri Sıralaması 2023" alan sıralamalarında Türkiye ve KKTC üniversiteleri arasında birinci sırada yer aldığı "Bilgisayar Bilimleri"nde dünyanın en iyi 175, "Mühendislik"te ise dünyanın en iyi 200 üniversitesi arasında yer almıştır. Yakın Doğu Üniversitesi, hayata geçireceği bu uygulama ile bu alandaki öncü rolünü sürdürmeyi hedeflemektedir.

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, projeye ilişkin yaptığı açıklamada, yapay zeka gibi geleceği şekillendirebilecek teknolojilerden korkmadan, bu yeniliklere adapte olmanın önemine vurgu yapmıştır. Prof. Dr. Günsel, "Yeniliklerden korkmadan, dışlamadan doğru şekilde kullanarak geleceği bu teknolojiler üzerine inşa edeceğiz" ifadelerini kullanmıştır. Yakın Doğu Üniversitesi'nin yapay zeka destekli projeler geliştirmeye devam ettiğini belirten Prof. Dr. Günsel, "Teknolojik yeniliklerden korkmadan geleceğin eğitim ortamını şekillendirme konusunda öncülük etmeye devam edeceğiz" demiştir.

Yakın Doğu Üniversitesi'nde gelecek dönemde başlayacak yapay zeka uygulamasının eğitimini ise Prof. Dr. Fadi Al-Turjman liderliğindeki bir ekip yürütmektedir. Prof. Dr. Al-Turjman, yapay zeka uygulamalarının eğitimde kullanılmasının potansiyel avantajlarına dikkat çekmiştir. Yapay zeka sayesinde öğrencilere kişiselleştirilmiş, birebir eğitim imkanı sunulabileceğini belirten Prof. Dr. Al-Turjman, "Yapay zeka, öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına ve öğrenme stillerine uygun olarak öğrenme deneyimlerini kişiselleştirebilir. Öğrencilerin yetenekleri, ilgi alanları, güçlü ve zayıf yönleri hakkında derinlemesine bilgi sahibi olarak öğrencilere özelleştirilmiş ders planları, materyaller ve geri bildirimler sunabilir. Böylece, her öğrenci kendi hızında ve tarzında öğrenebilir" şeklinde konuşmuştur.

Yakın Doğu Üniversitesi'nin yapay zeka ile desteklenen uygulamasının "Yapay Zeka Mühendisliği" bölümü öğrencilerine yönelik olacağı belirtilmiştir. Uygulama sayesinde öğrencilerin yapay zeka sistemleri üzerinde çalışma deneyimi yaşayacakları ifade edilmiştir.

Editör: Egemen KEYDAL