Evli olmayan bir çalışanın “yaşamak için harcaması gereken maliyeti” ise aylık 15 bin 813 lira olarak belirlendi. TÜRK-İş’in, çalışan kişilerin geçim şartlarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç ürünlerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımasını belirlemek için her ay yapmış olduğu “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın ağustos   ayı sonuçları açıklandı. Araştırma doğrultusunda, ağustosta Ankara’da ikamet eden 4 kişilik bir ailenin dengeli ve yeterli, beslenebilmesi için satın alınması gereken aylık gıda harcaması tutarını gösteren “açlık sınırı” 12 bin 198 lira olarak belirlendi.

Beslenme, kıyafet, ev, ulaşım, sağlık, eğitim ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması şart olan diğer harcamaların toplam tutarının yansıtan “yoksulluk sınırı” ise 39 bin 733 lira şeklinde hesaplandı. Bekar bir kişinin “yaşama maliyeti” aylık 15 bin 813 lira olarak ifade edilirken, Ankara’da yaşamını sürdüren dört kişilik bir ailenin gıda alışverişi yapması için yapması harcaması asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,63 artış gösterdi.

Sebzelerin Diyet Yemeklerinde Kullanımı Sebzelerin Diyet Yemeklerinde Kullanımı

Patates Kuru Soğan Düştü

Bir ay içinde bulgur, pirinç ve un yüzde 3’er, irmik ve makarna daha az bir seviyede zamlandı. Özellikle semt pazarlarında hem yeşillik ürünlerin hem de ıspanak, pazı gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatlarında gerileme olduğu görüldü. Patates ve kuru soğan fiyatları 20 liradan 16,7 liraya kadar düştü. Turp, limon, barbunya, domates, karnabahar fiyatları da yine azalırken, börülce, fasulye bamya, patlıcan, kabak fiyatları arttı. Bu ayın en çok zam alan şampiyonu yüzde 66’lık artışla pazı olarak belirlendi.

Yoğurt Süt Fiyatları Arttı

Et ve Süt Kurumu (ESK), Ankara Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Perakendeciler Derneği içinde çalışmalar yapan marketlerin bir bölümüne, nisan ayının sonu itibarıyla ithal edilen karkas etleri ucuz  fiyatlı vermesi sonucu dana kıyma 190 lira, kuşbaşı 210 liradan satışa çıkarıldı. Bu ürünler yine aynı sırayla bu ay 269 lira ve 289 liradan satışa sunuldu. Ulusal zincir marketler ve Ankara’nın dernek üyeliği arasına yer almayan ve olup da yerli et satışı yapan yerel marketlerinin birçoğunda dana kıyma genel olarak 303, kuşbaşı ortalama 340 liradan reyonlarda yerini aldı.