Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki üniversitelerde bir yıl boyunca uzaktan eğitimin yapılacağını duyurdu. Ancak, tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri gibi uygulamalı birimlerde dersler yüz yüze gerçekleştirilecek. Diğer teorik programlardaki eğitim şekli ise üniversitelerin senatolarının kararına bağlı olacak.

Özvar, deprem bölgesindeki 18 üniversitede öğrenim gören öğrenci sayısının 410 binin üzerinde olduğunu, bu öğrencilerin yüzde 15'inin deprem felaketinin etkileriyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesinde görev yapan yaklaşık 45 bin akademik ve idari personelin de etkilendiğini ifade etti.

Depremin hemen ardından YÖK'ün deprem bölgesindeki üniversitelerin durumunu izlediğini ve gerekli kararları aldığını vurgulayan Özvar, barınma sorununun aşılması için KYK ve üniversitelere bağlı yurtların depremzedelere tahsis edildiğini belirtti.

Ders Çalışma Programında Grup Çalışmasının Faydaları Ders Çalışma Programında Grup Çalışmasının Faydaları

Uygulamalı birimlerdeki derslerin yüz yüze yapılacağı belirtilmişken, diğer derslerin nasıl işleyeceği üniversitelerin senatolarının alacağı kararlara bağlı. Ayrıca, öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerinde özel öğrencilik hakkı verilmesine, bu şekilde eğitim almak isteyen öğrencilerin başvurularının kabul edilmesine de karar verilmiş.

YÖK Kararıyla Üniversitelerde EğitimYÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, depremin Türkiye nüfusunun yüzde 16'sından fazlasını etkilediğini vurgulayarak, depremzedelerin yanı sıra deprem bölgesinde görev yapan yaklaşık 45 bin akademik ve idari personelin de bu süreçten etkilendiğini belirtti.

Özvar, Yükseköğretim Kurulu'nun, depremin hemen ardından hızlı ve etkili kararlar aldığını ifade ederek, öncelikle barınma sorununu çözmek amacıyla Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtları ile üniversitelere bağlı yurtların depremzedelere tahsis edildiğini açıkladı.

Üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri için 2022-2023 bahar yarıyılında ülke genelinde hibrit eğitime geçildiğini hatırlatan Özvar, hem uzaktan hem de yüz yüze eğitim imkanı sağlandığını belirtti. Ayrıca, öğrencilere bahar döneminde tercihe bağlı olarak kayıt dondurma ve özel öğrencilik gibi imkanlar sunulduğunu ekledi.

YÖK Başkanı, depremden etkilenen öğrencilerin katkı kredisinden muaf tutulduğunu ve ödemelerini yapmış olanlara geri iade yapıldığını hatırlattı. Ayrıca, depremzede adaylar için ek kontenjanlar açıldığını ve aday öğrencilerin üniversiteye erişimlerine destek sağlandığını söyledi.

Özvar, depremin ardından YÖK'ün deprem bölgesindeki üniversitelerin durumunu yakından izlediğini ve gerekli durumlarda yeni kararlar aldığını belirtti. Ayrıca, deprem bölgesindeki üniversitelerin kontenjanlarına dikkat çekerek, bu yıl deprem bölgesindeki üniversitelerin doluluk oranının yüzde 95'in üzerinde olduğunu ve bu durumun, bölge halkının geleceğe umutla baktığının bir göstergesi olduğunu ifade etti.

 YÖK Başkanı Özvar, deprem bölgesindeki üniversitelerin akademik açılışlarının ekim ayının ilk haftalarında gerçekleşeceğini ve ek yerleştirme çalışmalarının da eylül itibarıyla tamamlanacağını bildirdi.

Editör: Kader GÜL