Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için hazırlanan AK Parti reklam filminin, "ezan sesi" ve "Türk bayrağı" içermesi nedeniyle yasaklanması talebini reddetti.

CHP'nin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Kurul'a sunduğu dilekçede, AK Parti tarafından 4 Mart'ta yayımlanan reklam filminin yasaklanmasını talep etti. Dilekçede, AK Parti'nin seçim için hazırladığı 1.45 dakikalık reklam filminin 0.03-0.12 saniyeleri arasında duyulan ezan sesi ile reklam filminin tamamında ana tema olarak forma üzerinde Türk bayrağı kullanıldığı belirtildi.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'da, seçim propagandasında Türk bayrağı ve dini ibarelerin kullanılamayacağının hüküm altına alındığı kaydedilen dilekçede, 2014'teki benzer bir reklam filminin yasaklandığı anımsatıldı.

Dilekçede, "Türk bayrağı ve ezan sesi kullanılan siyasi reklamın televizyonlarda, radyolarda ve internette yasaklanmasına ve yayından kaldırılmasına karar verilmesi" talep edildi.

Başvuruyu değerlendiren YSK, CHP'nin talebini reddetti.

Koray Aydın Kimdir? İYİ Parti Genel Başkan Adayının Hayatı ve Siyasi Geçmişi Koray Aydın Kimdir? İYİ Parti Genel Başkan Adayının Hayatı ve Siyasi Geçmişi

Bu karar, 2014 yılında benzer bir durumda da benimsenmişti. YSK'nın aldığı bu karar, seçim propaganda sürecinde hangi unsurların kullanılabileceği ve kullanılamayacağı konusunda önemli bir örnek teşkil etmektedir. Bu kararın, seçim sürecinin adil ve demokratik bir şekilde yürütülmesi için önemli bir adım olduğu ifade edilmektedir.

Sonuç olarak, YSK'nın bu kararıyla, seçim sürecindeki kurallara ve yasalara uymanın gerekliliği bir kez daha vurgulanmış oldu.