Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Hosting Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yeni Düzenleme İle Mobil Cihazlarınızı Daha Uzun Süre Kullanabilirsiniz

27 Aralık 2023 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yaptığı açıklamaya göre, yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının Türkiye'ye getirdiği mobil cihazların kullanım sürelerine ilişkin önemli bir düzenleme yapıldı. İşte detaylar:

Daha Uzun Kullanım Süresi: 120 Gün 180 Gün Oluyor!

Yapılan düzenlemeyle birlikte, yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi 120 günden 180 güne çıkarıldı. Bu değişiklik, 1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe girecek. Böylece yurt dışından getirilen mobil cihazlarınızı daha uzun süre sorunsuzca kullanabileceksiniz.

Elektronik Kimlik Bilgisine Dair Önemli Açıklamalar

Uraloğlu'nun açıklamalarına göre, elektronik kimlik bilgisi bulunan cihazların kayıt altına alınması ve kullanımına ilişkin işlemler, "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik" ve "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ" kapsamında yürütülmekte.

MCKS Kaydı Zorunluluğu

Uraloğlu, bu cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için Mobil Cihaz Kayıt Sistemi'nde (MCKS) kayıtlı olması gerektiğini belirtti. Yolcu tarafından getirilen cihazların kaydı, ithalat ve imalat yoluyla firmalar tarafından toplu olarak veya bireysel olarak yapılabiliyor.

Mağduriyetler Gideriliyor

Yurt dışında ikamet eden Türk vatandaşlarının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi için BTK tarafından yapılan düzenleme, yurt dışındaki Türklerin ve mavi kart hamili kişilerin haberleşme hizmetine erişimini kolaylaştıracak.

Başvurular E-Devlet Kapısı'ndan

Uraloğlu, mağduriyetin giderilmesine yönelik çalışmalar kapsamında yurt dışından getirilen mobil cihazların kayıt altına alınması için başvuruların E-Devlet Kapısı üzerinden yapılabileceğini belirtti.

İlave Kullanım Süresi İmkanı

Yurt dışında ikamet eden vatandaşların getirdiği cihazlar için başvuruda bulunan kişinin ikametgahının yurt dışında olması ve başvuru tarihi itibarıyla yurt dışına çıkmadığına ilişkin kontrolün olumlu sonuçlanması halinde, 120 günlük yasal kayıtsız cihaz kullanım süresi 180 güne çıkarılacak. İlave kullanım süresi, E-Devlet üzerinden başvuru yapıldığında 2 defaya mahsus olarak tanımlanacak.

1 Mart 2024'ten itibaren yürürlüğe girecek olan bu düzenleme ile mağduriyetlerin giderilmesi ve kullanıcı deneyiminde iyileşme sağlanması hedefleniyor.