Zehirli balon balığı, Kızıldeniz'den gelip, Akdeniz'e yerleştikten sonra mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle rotasını değiştirerek şimdi İzmir ve İstanbul'a yöneliyor.

İklim Değişiklikleri ve Göç Hareketleri

Derilerinde ve karaciğerlerinde salgıladıkları öldürücü zehirle tanınan balon balıkları, iklim değişiklikleri etkisiyle güneyden kuzeye doğru göç ediyor. Bu göç, Türkiye'nin Ege ve Marmara bölgelerinde şu anda daha sık görülmekte.

Tahıl ile Yapılan En İyi Sandviç Tarifleri Tahıl ile Yapılan En İyi Sandviç Tarifleri

Tehlike Uyarısı ve Bilinçsiz Avlanma

Karan, "Balon balığı türlerini fotoğrafları ile tanıtmak lazım. Bu balığın her türü oldukça zehirli ve tehlikeli oluyor." uyarısında bulundu.

İklim Değişikliklerinin Etkisi

Karan, iklim değişikliklerinin etkisiyle balon balıklarının eskiden sadece güney bölgelerinde bulunurken şimdi kuzeye doğru göç ettiğini belirtiyor. Kış aylarının eskisi kadar soğuk geçmemesi, balıkların sürekli göç halinde olmasına neden oluyor.

Balon Balığı Alım Fiyatının Artırılması Çağrısı

Karan, iklim değişiklikleri nedeniyle balon balığı popülasyonunun arttığını ve bu durumun kontrol altına alınması için balıkçılara destek verilmesi gerektiğini ifade ediyor. Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın balon balığını 5 TL'ye aldığını belirten Karan, Avrupa ülkelerinin ise aynı balığı 2 dolara aldıklarını söylüyor. Bu durumun, Türk balıkçıları için avlamayı teşvik etmediğini ve balon balığı popülasyonunun her geçen sene arttığını gösteriyor.

Destek ve Alım Fiyatlarının Artırılması

Balıkçılara daha fazla destek verilmesi veya balon balığı alım fiyatının artırılmasıyla avlanma oranının yükseltilebileceğini belirten Karan, bu sayede balon balığı popülasyonunun normale dönebileceğini ifade ediyor.

Editör: Kader GÜL