Promosyonları Kaçırma! Promosyonları Kaçırma!

Dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak planlanan 1 Kasım 2023 tarihli kısıtlama süresiz olarak uzatıldı.

Ticaret Bakanlığı, yükselen dökme ve varilli zeytinyağı fiyatlarının yurt içi tüketici fiyatlarına olumsuz etkileri devam ettiği gerekçesiyle bir değerlendirme yaparak, 1 Ağustos 2023'ten itibaren 1 Kasım 2023 tarihine kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik ek tedbirlerin uygulanmasına karar verdi.

Açıklamada, Türkiye genelinde zeytin üretiminin "yok yılı" kaynaklı olarak azaldığı, ayrıca bazı bölgelerde yaşanan olumsuz iklim koşullarının da üretim kayıplarına sebep olduğu belirtildi. Bu durumun, dünya genelindeki zeytinyağı fiyatlarında bir düşüş olmayacağı ve dış talebin artmaya devam edeceği anlamına geldiği vurgulandı. Bu nedenle, iç piyasadaki tüketici refahını ve fiyatları korumak adına ürün rekoltesinin gelişmelerinin bir süre daha takip edileceği ve dökme ile varilli zeytinyağı ihracatına yönelik tedbirin devam ettirileceği ifade edildi.

Bloomberg'in haberine göre, her türlü dökme ve varilli zeytinyağı ihracatında kilogram başına 20 cent/ABD doları kesinti yapılmasını düzenleyen Cumhurbaşkanı Kararı, 19 Temmuz 2023 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Bakanlık, Avrupa'da geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından bu sezon zeytin rekoltesinin artması beklentisine rağmen, zeytinyağı üretiminin hala geçmiş sezon ortalamalarının çok altında olduğunu ve dünya zeytinyağı fiyatlarının yüksek seviyede seyrettiğini belirtti.

Açıklamada ayrıca, ambalajlı ve kutulu zeytinyağı ihracatına yönelik herhangi bir tedbirin bulunmadığı hatırlatıldı.

Editör: Kader GÜL