13 Eylül 2023 tarihli haberlere göre, Dolar/TL kuru 27 lira sınırına yakın bir seviyede seyrediyor. Dolar/TL kuru önceki günü 26,8860 seviyesinden kapatmıştı ve Çarşamba gününe 26,9174 seviyesinden başlamıştır. Aynı dönemde Euro/TL kuru ise 28,9230 seviyesinden işlem görmektedir.

Ev Satın Alma Stratejileri: Ev Fiyatları Ev Satın Alma Stratejileri: Ev Fiyatları

Dün alınan dolar/TL kuru 26,8770 seviyesinden işlem görüyorken, bugün 26,9040 seviyesinden alınmaktadır. Euro/TL kuru ise dün 28,8240 seviyesinden satılmışken, bugün alış fiyatı 28,9210 lira olarak belirlenmiştir.

Küresel piyasalarda, yükselen petrol fiyatlarının neden olduğu endişe nedeniyle negatif bir seyir izlenmektedir. Bugün ise gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verilerine çevrilmiştir. Analistler, bu verilerin ABD Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar alacağı politika adımlarına dair ipuçları sunabileceğini ifade etmektedirler. Fed'in eylül toplantısında faizleri sabit bırakacağına dair kesin bir beklenti bulunsa da kasım toplantısında izleyeceği yol konusunda belirsizlik sürmektedir. Enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde gelmesi durumunda Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırma olasılığını artırabileceği belirtilmektedir.

Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, enflasyon, petrol fiyatları ve ABD'deki ekonomik göstergeler gibi faktörlerle yakından ilişkilidir. Özellikle ABD'nin enflasyon verileri, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz politikalarını etkileyebilir ve bu da küresel piyasalara yansır. Ayrıca, Türkiye'deki yatırımcı sayısının artışı, finans piyasalarındaki ilgiyi yansıtan bir gösterge olarak önem taşımaktadır. Bu nedenle, ekonomik haberler ve küresel gelişmeler yakından izlenmelidir, çünkü finansal kararları etkileyebilirler.


 

Ayrıca, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun (MKK) verilerine göre, 11 Eylül itibarıyla Türkiye'deki bakiyeli yatırımcı sayısı 10 milyon 62 bin 28'e çıkmış ve pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 7 milyon 140 bin 215'e ulaşarak rekor kırmıştır.

Bugün yurt içinde veri gündemi sakin olsa da yurt dışında İngiltere'de büyüme ve dış ticaret açığı ile Avrupa genelinde sanayi üretimi verileri takip edilecektir.

Editör: Egemen KEYDAL