Bademciklerin sık enfeksiyon geçiren olgularda hayat kalitesini düşürebileceği, işgücü kaybına yol açabileceği ve ilaç kullanımını artırabileceği bir gerçektir. Memorial Ankara Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Bölümü'nden Doç. Dr. Rıfat Karlı'nın verdiği bilgilere göre, bademcik ameliyatı (Tonsillektomi) sık enfeksiyon geçiren olgularda, özellikle çocuklarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir.

Bademcik Ameliyatı Nedir?

Bademcik ameliyatı, bademciklerin cerrahi müdahale ile alınması işlemidir. Antibiyotik tedavisinin yaygınlaşmasıyla birlikte daha az uygulansa da hala tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Ameliyat genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilir ve bademciklerin enfeksiyonunu ve iltihabını tedavi etmeyi amaçlar.

Bademcik Ameliyatı Neden Yapılır?

Bademcik ameliyatları genellikle enfeksiyon kaynaklı nedenlerle yapılır. Sık enfeksiyon geçiren olgularda yapılan bu ameliyatın amaçları arasında hayat kalitesini yükseltmek, işgücü kaybını azaltmak, ilaç kullanımını düşürmek ve olası komplikasyonları önlemek bulunmaktadır.

Ameliyat yapılmasını gerektiren bazı durumlar şunlardır:

  1. Yılda 7 kez, son iki sene içinde 5 kez, son üç sene içinde yılda 3 kez bademcik enfeksiyonu geçirme öyküsü.
  2. Şiddetli bademcik iltihabı ve etrafında apse oluşumu.
  3. Solunum ve beslenmeyi zorlaştıracak şekilde çok büyük bademcikler.
  4. Uykuda nefes durması (Uyku apnesi) veya şiddetli horlama.
  5. Bademciklerde tümör veya tümör şüphesi.

Bademcik Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bademcik ameliyatları genel anestezi altında yapılır. Bu süreçte hasta ağrı hissetmez ve cerrah için daha konforlu bir işlem olur. Ameliyat sırasında bademcikler, neşter veya özel teknolojik cihazlar kullanılarak çıkarılır.

Bademcik Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her ameliyatın olduğu gibi bademcik ameliyatlarının da riskleri bulunmaktadır. Bu riskler şu şekilde sıralanabilir:

  1. Kanama, ameliyat sonrası en sık karşılaşılan komplikasyondur.
  2. Ağrı ve buna bağlı beslenme problemleri.
  3. Sıvı kaybına neden olan dehidratasyon.
  4. Dil, solunum yolunda ve küçük dilde ödem.
  5. Ateş ve enfeksiyon.
  6. Anesteziye bağlı komplikasyonlar.
  7. Ses değişiklikleri.
  8. Psikolojik travmalar, özellikle küçük çocuklarda.

Bademcik Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Bademcik ameliyatları sonrası ilk 10 gün önemlidir. Bu dönemde beslenme ve ağrının azaltılması için doktorun önerileri takip edilmelidir. Tam iyileşme süreci genellikle 1 ila 2 hafta arasında sürer. Çocukların ek bir üst solunum yolu enfeksiyonundan kaçınılmalıdır.

Kan Uyuşmazlığı Tedavisinde Yeni Gelişmeler Kan Uyuşmazlığı Tedavisinde Yeni Gelişmeler

Bademcik Ameliyatı Sonrası Beslenme

Ameliyat sonrası hasta, sıvı ve soğuk gıdalarla beslenmeye başlar. İlk 2 gün genellikle sıvı ağırlıklı beslenilir. Sıvı alımı, su, süt, dondurma gibi önerilen gıdalarla sağlanmalıdır. Daha sonra yumuşak, püreli gıdalar eklenir. Hastanın bol miktarda sıvı alması önemlidir. Sert gıdalardan kaçınılmalı, narenciye ve asitli meyve sularından uzak durulmalıdır.

Bademcik Ameliyatı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

  1. Bademcik ameliyatı kaç saat sürer? Bademcik ameliyatı, anestezik hazırlık aşamasından işlemin bitmesine kadar ortalama 1 saat sürer.

  2. Bademcik ameliyatı kaç günde iyileşir? İyileşme süresi, operasyon tipi, vücut iyileşme kapasitesi ve olası komplikasyonlara bağlı olarak değişebilir, ancak genellikle ilk on günden sonra hastalar normal yaşantısına dönebilir.

  3. Bademcik ameliyatında dikiş var mı? Çoğunlukla dikiş kullanılmaz, ancak nadiren kanama kontrolü için 1-2 dikiş atılabilir.

  4. Bademcik ameliyatı sonrası küçük dil şişer mi? Küçük dilde hafif ödem olabilir, ancak genellikle önemli bir sorun değildir.

  5. Bademcik ameliyatı için yaş sınırı nedir? Kesin bir yaş sınırı olmamakla birlikte genellikle 3 yaş sonrasında uygulanır.

  6. Bademcik ameliyatı ağrılı mıdır? Değişen seviyelerde ağrı olabilir, ancak genellikle medikal tedavi ile kontrol altına alınabilir.

Editör: Kader GÜL