ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Endonezya'nın başkenti Jakarta'da basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tahıl anlaşması hakkındaki açıklamalarıyla ilgili konuşan Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin bölgedeki gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyeceğini belirtti. Blinken, Rusya'nın tahıl anlaşmasını uzatmama tehdidini yerine getirmesi durumunda bu durumun gelişmekte olan ülkeleri yüksek gıda fiyatları ve gıda kıtlığı gibi olumsuz etkilerle karşı karşıya bırakacağını ifade etti. Uluslararası toplumun Rusya'nın anlaşmayı sadece uzatmasını değil, aynı zamanda kapsamını genişletmesini beklediğini belirtti.

İsrail'in Abluka Altındaki Gazze'ye Saldırıları Devam Ediyor: ABD'den Son Açıklama İsrail'in Abluka Altındaki Gazze'ye Saldırıları Devam Ediyor: ABD'den Son Açıklama

Blinken ayrıca Kuzey Kore'nin füze denemeleri tehdidine karşı ABD ve müttefiklerinin birlikte hareket ettiğini vurguladı. Kuzey Kore'den gelebilecek herhangi bir saldırganlığın caydırılması ve savunma için ellerinden gelen her şeyi yapma konusunda kararlı olduklarını ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkındaki açıklamasında, anlaşmada yerine getirilmeyen vaatlerin olması durumunda Rusya'nın katılımını askıya alabileceğini belirtmişti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tahıl anlaşmasının uzatılması konusunda hemfikir olduklarını ve Putin'i Ağustos ayında Türkiye'de misafir etmeyi planladıklarını ifade etmişti. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres de Putin'e bir mektup göndererek tahıl koridoru çalışmasının uzatılmasını temin etme çağrısında bulunmuştu.

Editör: Çetin KEYDAL