Baharın gelmesiyle birlikte çocuklar parklarda ve bahçelerde gönüllerince oynamanın keyfini yaşamaya başladı. Ancak artan sıcaklıkla birlikte ishal vakalarında da artış gözlemleniyor. Özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishale kusmanın eşlik ettiği ve su içmesinin sağlanamadığı durumlarda vücutta oluşan sıvı kaybı hayatı tehdit edebilecek ciddi tablolar oluşturabiliyor.

İshal Nedir ve Nasıl Gelişir?

Özellikle kusmanın da yaşandığı durumlarda vücutta sıvı kaybına daha fazla dikkat etmek gerektiğini vurguluyor. İshal geliştiğinde yapılan en önemli hata, çocukların sıvı alımı yerine yemek yemelerine odaklanmalarıdır. Besin tüketimini arttırmak için zorlanan çocukların kusma ve bulantı şikayetleri artar, vücutta sıvı miktarı azalır. Dolayısıyla ishal olduğunda çocuklar yemek yemeleri için zorlanmamalı ve mutlaka azar azar, sık sık su tüketmeleri sağlanmalıdır.

Ayak Mantarı ve Ayak Mantarı Azaltıcı Merhemler Ayak Mantarı ve Ayak Mantarı Azaltıcı Merhemler

Bahar ve Yaz Aylarında Artış Gösteriyor!

Çocuklarda normale göre dışkılama sayısında artış ve kıvamının cıvık/sulu olması durumu ishal olarak tanımlanır. Dr. İrem Bulut, çeşitli virüs, bakteri ve parazit enfeksiyonlarının yol açtığı ishalin, ani gelişen akut ishal ve uzun süreli devam eden kronik ishal olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtiyor. Akut ishal genellikle bir enfeksiyöz etkenin besinler veya temas yoluyla bulaşması sonucu oluşur ve ortalama 7-10 gün sürer. Kronik ishal ise 14 günden uzun sürer ve altta yatan enfeksiyon dışı nedenlerin de mutlaka araştırılması gerekmektedir. Dr. İrem Bulut, akut gastroenterit ishalin enfeksiyon etkenlerinin artış gösterdiği bahar ve yaz aylarında zirve yaptığına işaret ediyor. Havuz ve deniz gibi ortak su kaynaklarının kullanılması, park ve bahçelerde daha fazla zaman geçirme sonucu el-ağız-yüzey temasının yoğunlaşması, bu artışta etkili faktörlerdir.

En Büyük Risk: Vücutta Sıvı Kaybı!

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İrem Bulut, ishalde özellikle de akut döneminde en büyük riskin sıvı kaybı olduğunu belirtiyor. Vücutta sıvı kaybı oluştuğunda tedavide gecikilirse beyin, böbrek, karaciğer gibi hayati organların kanlanması bozulabilir. Bunun sonucunda böbrek yetersizliği, dolaşım bozukluğu, hatta şok gibi hayati risk içeren tablolar oluşabilir.

Sıvı Kaybının Belirtileri ve Tedavisi

Dr. Bulut, vücutta sıvı kaybı belirtilerini şöyle özetliyor: İdrar renginde koyulaşma, idrar sıklığının azalması, halsizlik ve uyku hali gibi sorunlar gelişebilir. Bunların yanı sıra göz kürelerinin çökmesi, cildin ve ağız içinin kuruması, ciltte alacalı görünüm ve soluklaşma, kalp atışlarında hızlanma ile gözyaşının azalması da dikkat çekici belirtiler arasındadır.

Sağlıklı bir yaz mevsimi geçirmek için çocukların hijyenine dikkat etmek, su tüketimlerini düzenli ve yeterli seviyede tutmak önemlidir. Eğer çocuğunuzda ishal belirtileri görüyorsanız vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önemlidir. Unutmayın, erken teşhis ve tedavi ishalin olumsuz etkilerini en aza indirir ve çocuğunuzun hızla sağlığına kavuşmasını sağlar.

Editör: Kader GÜL