Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra diğer emekli kesimlerini de yakından ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Emekli bayram ikramiyesi için yapılan düzenlemeler kapsamında, en düşük 10.000 TL maaş alan SGK-SSK, BAĞ-KUR'lulara 14-29 Şubat tarihleri arasında 3'ü 1 arada ödeme yapılacak.

Bu gelişme, emekliler arasında büyük bir heyecan yaratırken, emekli maaşlarındaki yapılan zam oranının yüzde 49,25'e yükselmesiyle birlikte, emekli ikramiyeleri için de özel bir artış planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla, emekli bayram ikramiyesi için 4 farklı formül üzerinde çalışılıyor. Önerilen bu rakam, mevcut 2000 TL olan emekli bayram ikramiyesine ciddi bir artış önerisi niteliğinde.Emekli Maaşlarına Özel 3'Ü 1 Arada Ödeme Başlıyor! (1)

Enflasyonun Derinliklerine İndiğimizde: Faktörler, Etkiler ve Çözüm Önerileri Enflasyonun Derinliklerine İndiğimizde: Faktörler, Etkiler ve Çözüm Önerileri

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konuyla ilgili gerekli değerlendirmelerin yapıldığını belirtmişti. İşçi, memur ve emekli kesimlerini yakından ilgilendiren bu konuda yapılan değerlendirmeler neticesinde olası bir rakam ortaya çıkmış durumda. Önerilen bu rakam, mevcut 2000 TL olan emekli bayram ikramiyesine ciddi bir artış önerisi niteliğinde.

Bu yıl emekliler arasına 400 bin EYT'linin daha katılması beklenirken, bayram ikramiyesinde dilekçe tarihi belirleyici olacak. Mart sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar bu yıl çift ikramiye alacak. Yaklaşık 16 milyon emeklinin yeni gündemi ikramiye oldu. Bu yıl ilki Nisan ayında verilecek bayram ikramiyelerinde ödeme dönemi yaklaşırken, tutarda artış yapılması gündeme geldi. Halen 2 bin lira olan emeklilerin bayram ikramiyesi, eğer Ocak ayı zam oranı yansıtılırsa 3 bin liraya, tutar geçen yıl verilen 100'üncü yıl ikramiyesiyle eşitlenirse 5 bin liraya yükselecek. Emekliler mevcut durumda 2 bayramda toplam 4 bin lira alırken, bu tutar artış tahminlerine göre 6 bin ile 10 bin lira aralığına çıkacak. İkramiye tutarındaki artış bu tahminlere göre yüzde 49.25 ile yüzde 150 arasında bekleniyor.

Bu yıl yapılacak ikramiye ödemesinden 16 milyon emekli, dul ve yetimin yanı sıra bu yıl aylık bağlanacak kişiler de tarih kriterine uymaları halinde yararlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçen yıl yaklaşık 2 milyon EYT'linin eklenmesiyle emekli sayısının 16 milyona çıktığını, 2024 sonunda bu sayının 16 milyon 400 bine ulaşmasının beklendiğini açıklamıştı. Yani bu yıl yaklaşık 400 bin kişinin daha emekli olması bekleniyor. Bu 400 bin kişi, başvuru tarihlerine göre ya bu yıl iki ikramiyeden de yararlanacak ya tek ikramiye alacak veyahut da önümüzdeki yıldan itibaren ikramiyeye kavuşacak.

Yasaya göre ikramiyeden yararlanmak için bayramın içinde bulunduğu ayda emekli aylığının bağlanması gerekiyor. Emekli aylıkları başvuruyu takip eden ayın başından itibaren bağlanıyor. Ramazan Bayramı 10-12 Nisan tarihlerine denk geliyor. Buna göre Mart sonuna kadar emeklilik başvurusu yapanlar bu yılki Ramazan Bayramı ikramiyesini alabilecek. Yani 31 Mart'a kadar emekli olanlar ya da başvuru yapanlar bu yılki iki ikramiyeden de yararlanabilecek. Bu bayram ikramiyesini alabilmek için de Mayıs ayı sonuna kadar emekli olmak ya da başvurunun yapılmış olması gerekiyor. Haziran'dan itibaren emeklilik başvurusu yapanlar ise önümüzdeki yıl ikramiye almaya başlayacak.

Güncellenen emekli promosyon kampanyalarıyla birlikte, emeklilere sağlanan ek gelir fırsatları ve avantajlar göz önünde bulundurulmuştur. Yapılan güncellemelerle birlikte, emekli maaşlarında önemli artışlar sağlanmış ve banka promosyonları da bu artışlarla orantılı olarak güncellenmiştir. Öncelikle, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra diğer emekli kesimler de kapsayacak şekilde tasarlanan kampanyaların güncellenmesiyle, en düşük emekli maaşı 10.000 TL'ye çıkarılmıştır.