Dünya sağlık örgütü hava kalitesi standartlarının sağlanması durumunda insan ömrünün 2,3 yıl kadar artabileceğini belirtti. Chicago Üniversitesi Enerji Politikası Enstitüsü’nün yayımladığı hava kalitesi yaşam endeksi raporunda hava kirliliği sorunlarının insan ömrü üzerindeki etkileri araştırıldı. Rapora göre bütün ülkelerin Dünya sağlık örgütü hava kirliliği standartlarını karşılaması halinde insan ömrünün 2,3 yıl kadar uzayabileceği belirtildi. Bu durumun dünya nüfusuna 17,8 milyar yaşam yılı ekleyeceği de raporda aktarıldı.

Raporda, hava kirliliğinin insan yaşamında en büyük dış tehditlerden biri olduğu vurgulandı. Özellikle Güney Asya’da hava kirliliğinin sorunlarının en fazla ölümlere neden olduğu da belirtildi. Bunun yanında raporda Hindistan, Nepal, Bangladeş, Pakistan’da hava kirliliğinin bu seviyede devam etmesi halinde insan ömrünün yaklaşık 5 yıl kadar düşebileceğine de dikkat çekildi.

Kan Uyuşmazlığının Klinik Bulguları Kan Uyuşmazlığının Klinik Bulguları

Son On Yılda Küresel Kirlilik Artışının %59’luk Kısmının Sorumlusu Olarak Hindistan Öne Çıkıyor

Yayınlanan rapora göre 2013 yılından bu yan dünya genelinde kirlilik artışının dikkate değer bölümü Hindistan’a bağlanmaktadır.  Ülkedeki sanayileşme, enerji talebindeki artış, nüfus yoğunluğu gibi faktörlerin etkisiyle birlikte hava kirliliği problemleri de ön plana çıkmaya başladı. Hindistan’ın bu kirlilik oranındaki katkısı sadece bölge içinde değil bunun yanında uluslararası ölçekte de çevre ve sağlık sorunlarını tetikliyor. Bu da küresel çapta endişelerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

Raporda belirtildiğine göre Yeni Delhi’deki hava kirliliğinin Dünya sağlık örgütünün yıllık standartlarına uygun hale getirilmesi şehirde yaşayanların ortalama 11,9 yıl daha uzun ömre sahip olma ihtimalini artırabilir.

Dünya Sağlık örgütünün belirlemiş olduğu sınırların altı kat üzerinde kirliliğe maruz kalan Çin, 2013’ten bu yana hava kirliliğini %42,3 oranında azaltmayı başardı. Böylece Çin halkının ortalama 2,2 yıl daha uzun ömre sahip olabileceği ifade edildi.

Bunun dışında raporda Ruanda, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kongo Cumhuriyeti, Burundi gibi Afrika ülkelerinin dünyanın en yüksek hava kirliliğine sahip ilk 10 ülkesi arasında yer aldığı belirtildi. Bunun yanında Asya ve Afrika’nın farklı bölgelerinde hava kirliliği ile mücadele için gerekli alt yapının eksik olduğu da vurgulandı.