Hamsi, balık restoranlarında da tercih edilen bir lezzet haline gelmiş durumda. Denizlerde 1 Eylül itibariyle sona eren av yasağının ardından balıkçılar, hamsi avı için ağlarını denize bırakarak sezonu açtılar. Bu yeni av sezonuyla birlikte hamsi, tezgahlarda yerini aldı ve vatandaşlar tarafından ilgiyle karşılandı. Balık restoranlarında ise hamsi, en fazla tavası, ızgarası ve buğulaması tercih edilen bir balık haline geldi.

Sebzelerin Kuzey Afrika Mutfağındaki Lezzeti Sebzelerin Kuzey Afrika Mutfağındaki Lezzeti

Hamsi, özellikle Trabzon ve Karadeniz bölgesi ile özdeşleşmiş bir deniz ürünü olarak kabul ediliyor. Özellikle bu bölgede uzun yıllardır avlanması, hamsinin buradaki önemini artırıyor. Hamsi, ızgarası, pilaki, tava ve pilav gibi farklı tariflerle hazırlanabiliyor. Hamsi lezzetiyle bilinirken, son yıllarda Trabzon'a gelen ziyaretçilerin de tercih ettiği bir balık olduğu belirtiliyor.Karadeniz'in Altın Hazinesi Lezzet Şöleniyle Hamsi Rüzgarı! (1)Hamsi işletmeciliği yapan Kaan Bayram, hamsinin pişirilmesindeki püf noktalarını paylaşıyor. Hamsi pişirmenin inceliklerinin olduğunu ve sadece tavaya atıp kızartmakla sınırlı olmadığını belirtiyor. Pişirme işleminin her aşamasının önemli olduğunu ifade ediyor. Örneğin, yağın önceden tavada kızdırılması, kullanılan mısır ununun kalitesi, ocağın ısısı gibi faktörlerin balığın lezzetine etki ettiğini vurguluyor. Ayrıca, balığın taze olması da en önemli detaylardan biri olarak öne çıkıyor.

Palamut balığının ise hamsiye göre farklı bir pişirme yöntemi gerektirdiğine dikkat çekiyor. Palamutun kesilirken dikkat edilmesi gerektiğini ve taze yakalandığında en lezzetli olduğunu belirtiyor. Palamutun siyah etli bir balık olduğu için kızartılmasının ağır olabileceğini söylüyor ve bu nedenle buğulama veya fırında pişirme yöntemlerini öneriyor.

Ayrıca, mezgit balığının hafif ve beyaz etli olduğunu ve ızgarasının olmadığını ifade ediyor.

Son olarak, Ortadoğu ve Körfez ülkelerinden gelen turistlerin büyük balıkları tercih ettiğini ve genellikle ızgara veya kızartma tariflerini sevdiklerini belirtiyor. Ancak, bu turistlerin bazı özel ürünleri tercih ettiğine dikkat çekiyor ve bu ürünlerin menülerde bulunması gerektiğini ifade ediyor.Karadeniz'in Altın Hazinesi Lezzet Şöleniyle Hamsi Rüzgarı!Kaan Bayram ayrıca, hamsinin en lezzetli olduğu döneminin Kasım ayı olduğunu ve bu dönemde hamsinin daha yağlı ve lezzetli olduğunu söylüyor. Kasım ayında hamsinin Trabzon'dan çıktığını ve bu dönemdeki hamsinin tadının farklı olduğunu belirtiyor.

Editör: Egemen KEYDAL