ABD ve Çin'den gelen ekonomik veriler, varlık fiyatları üzerinde baskı yaratmaya devam ederken, piyasalarda belirsizlik artıyor.

Dün açıklanan ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) 25-26 Temmuz'da yapılan toplantısına ilişkin tutanaklar, enflasyonun hala Banka'nın uzun vadeli hedefinin üzerinde olduğunu göstererek dikkat çekti. İş gücü piyasasının sıkı kalması nedeniyle birçok katılımcı, para politikasının daha fazla sıkılaştırılmasını gerektirebilecek yukarı yönlü risklerin devam ettiğini belirtti. Ancak tutanaklarda, geçen ayki kararda faiz oranlarını sabit bırakmayı tercih eden iki üye olduğu da ifade edildi.

Analistler, tutanaklardaki sinyallerin, Fed'in enflasyonla mücadelesinin henüz tamamlanmadığına işaret ettiğini ve ekonomik aktivitenin güçlü seyrini sürdürdüğünü gösteren verilerle birlikte piyasalardaki risk algısının arttığını vurguladı.

Bu bağlamda, ABD'de sanayi üretimi beklentileri aşarak yüzde 1 artış gösterirken, kapasite kullanım oranı da yüzde 79,3'e yükseldi. Bu gelişmeler tahvil piyasalarında satış baskısını artırırken, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,30 ile son 16 yılın en yüksek seviyesine yaklaştı.

Analistler, bu satış baskısının yatırımcıların enflasyon endişelerinin devam ettiğine ve Fed'in politika faizini daha da artırabileceğine dair işaretler olduğunu belirtti.

Altının ons fiyatı, bu gelişmeler sonucunda 15 Mart'tan bu yana en düşük seviye olan 1.885 doları test ettikten sonra önceki kapanışın hemen üzerinde olan 1.892 dolarda dengelendi. Brent petrolün varil fiyatı ise düşüş eğilimini sürdürerek 83 dolarda bulunuyor.

Çin kaynaklı endişeler ise bakır fiyatlarının düşüşüne neden oluyor. Çin'de gayrimenkul sektöründe yaşanan borç sorunları ve finansal kuruluşlarının benzer problemlerle karşılaşması risk algısını artırıyor. Ülkenin yavaşlayan ekonomik aktivitesi ve şirket bilançolarındaki olumsuz sinyaller de endişeleri artırıyor.

Ev Satın Alma Stratejileri: Ev Fiyatları Ev Satın Alma Stratejileri: Ev Fiyatları

Avrupa borsaları genel olarak satış baskısı altında seyrederken, Çin'den gelen olumsuz haberler risk algısını artırıyor. Buna ek olarak, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artışlarına devam edebileceği beklentisi ve Fed'in enflasyonla mücadelesinin devam etmesi, yatırımcıların karar verme sürecini karmaşıklaştırıyor.

Asya piyasalarında da Çin'den gelen negatif haberlerin etkisi sürüyor. Gayrimenkul sektöründeki sorunlar ve yavaşlayan ekonomik aktivite endişeleri artırıyor. Ayrıca, Japonya'da ihracatın yavaşlaması da dikkat çekiyor.

Tüm bu gelişmeler ışığında, uluslararası piyasalarda dalgalı bir seyir yaşanıyor. Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi değer kaybıyla günü tamamlarken, Dolar/TL kuru hafif yükselişle işlem görüyor.

Bugün, yurt içinde ve yurt dışında açıklanacak ekonomik veriler takip edilecek. Teknik olarak BIST 100 endeksinde destek ve direnç seviyeleri belirlenirken, ECB'nin faiz artışı beklentileri de fiyatlamalara yansıyor.

İşte uluslararası piyasalardaki son durum:

  • ABD Borsaları: Dow Jones Industrial Average yüzde 0,84, S&P 500 yüzde 0,95 ve Nasdaq Composite yüzde 1,19 düştü.
  • Avrupa Borsaları: Stoxx Europe 600 yüzde 1,37 düştü.
  • Asya Borsaları: Japonya Nikkei 225 yüzde 0,99, Hong Kong Hang Seng yüzde 2,02 ve Çin Şanghay Bileşik endeksi yüzde 1,49 düştü.
  • Dolar: Dolar endeksi yüzde 0,08 yükseldi.
  • Euro: Euro/dolar paritesi yüzde 0,06 düştü.
  • Petrol: Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,30 düştü.

Piyasalardaki dalgalanmanın devam etmesi bekleniyor. Yatırımcıların, risk algısının yüksek olduğu bu dönemde daha temkinli hareket etmesi ve risklerini yönetmesi önem taşıyor.

Editör: Egemen KEYDAL