Psikoloji alanında, narsist kişilik bozukluğu, kişinin kendine duyduğu hayranlık, aşırı güven, dikkat çekme eğilimi ve zorbalık yapma alışkanlığı gibi ayırt edici özelliklerle tanımlanır. İster patronunuz, ister arkadaşınız, hatta eşiniz narsist kişilik bozukluğuna sahipse, bu durumu hemen fark etmenin bir yolu olabilir.

Uzmanın Gözünden: Kaşların Rolü

ABD'li klinik psikolog Dr. Ramani Durvasula, narsist bir bireyi tanımanın belirli bir yüz özelliği olduğunu vurguluyor. Dr. Durvasula, kişilik bozukluğuna sahip insanların genelde benzer bir görünüme sahip olduğunu belirtiyor. Ancak, bu benzerlik kaşlarda ortaya çıkıyor.

Toronto Üniversitesi'ndeki uzmanlar, 2018 yılında gerçekleştirdikleri bir araştırmada, narsist kişilik bozukluğunu teşhis etmek için fotoğraflarını çekmeden önce bireylerin narsistik kişilik envanteri testini doldurdu. Araştırmanın sonuçlarına göre, büyüklenmeci narsisistlerin, kalınlık ve yoğunluklarıyla dikkat çeken farklı kaşlara sahip oldukları belirlendi.

Kaşlar: Narsistlerin Ayna İfadesi

Dr. Durvasula'nın ifadesine göre, narsist bireyler dış görünüşlerine özel bir önem verirler. Ancak, bu durum her kaşa özen gösteren kişinin narsist olduğu anlamına gelmez. Kaşların, özellikle kalınlık ve yoğunluklarıyla ilgili detaylı bir inceleme, büyüklenmeci narsisistleri tanımanın en kısa yolu olabilir.

Narsizmin Temelinde Neler Yatar?

Narsistik kişilik bozukluğu, genellikle kişilik bozuklukları kategorisinde değerlendirilir ve aşırı benmerkezcilik, empati eksikliği ve kibir gibi özellikleri içerir.

Ehliyet Sınıfları Kaç Derece? Ehliyet Sınıfları Kaç Derece?

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Narsistik kişilik bozukluğunun tedavisi genellikle uzun süreli psikoterapiyi içerir. Bazı durumlarda ise ilaç tedavilerine başvurulabilir. Bu bozukluğun kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik, çevresel ve psikolojik faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

Editör: Kader GÜL