Bu düşüşte, getirilen kısıtlamalar ve denetlemelerin etkisi büyük.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ikinci el otomobil satışları yüzde 32,1 arttı. Sektör temsilcilerine göre, Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı denetlemeler sektörün canlanmasında önemli bir rol oynadı. Özellikle ocak-temmuz döneminde ikinci el otomobil satışları yüzde 24,7 artarak 4 milyon 486 bin 122'ye ulaştı. Bu artışta Ticaret Bakanlığı'nın düzenlemelerinin etkili olduğu belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, noter aracılığıyla gerçekleşen ikinci el araç satışlarında ocak-temmuz döneminde önemli bir artış görüldü.Otomobil Fiyatlarında Düşüş Sevindirici Gelişmeler Yaşanıyor (1)2023 Temmuz ayında ikinci el otomobil satışları, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,1 artarak 567 bin 274'e ulaştı. Diğer araç satışları ise yüzde 53,4 artışla 334 bin 451'e yükseldi. Böylece toplam araç satışları yüzde 39,3 artarak 901 bin 725'e çıktı.

Bu yılın ilk 7 ayında ikinci el otomobil satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 artarak 4 milyon 486 bin 122'ye yükseldi. Toplam araç satışları da yüzde 24'lük bir artışla 6 milyon 616 bin 447 olarak kaydedildi.

Ancak, ikinci el piyasasının sıfır araç satışlarına göre hala daha durgun olduğu belirtiliyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç'a göre, ikinci el piyasasındaki alım-satım hacmi sıfır araç satışlarındaki artışlara göre daha sönük kaldı.

Aydın Erkoç'a göre, Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği 6 ay 6 bin kilometre kısıtlaması ve sıfır araç fiyatlarının üzerinde ikinci el araçların satışını engelleyen düzenleme, fiyatlara olumlu yansımaya başladı. Fiyatların yavaş yavaş düştüğü ve aşırı yükselmiş fiyatların normale döndüğü belirtiliyor. Bu önlemlerin alınması, ikinci el araç satışlarının artmasına katkı sağladı.

Ticaret Sicil Sorgulama Nasıl Yapılır? Ticaret Sicil Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yeni bir araç almayı düşünenler için oldukça sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Otomobil fiyatları son dönemde gözle görülür bir şekilde geriledi. Bu düşüşün arkasında ise getirilen kısıtlamalar ve daha sıkı denetimlerin yattığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, ikinci el otomobil satışları şaşırtıcı bir şekilde yüzde 32,1 artış gösterdi. Sektör temsilcilerine göre, Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı yoğun denetimler ve düzenlemeler, sektörün canlanmasında önemli bir role sahip. Özellikle ocak-temmuz döneminde, ikinci el otomobil satışları yüzde 24,7 oranında artarak tam 4 milyon 486 bin 122 adede ulaştı. Bu artışın arkasında yine Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği düzenlemelerin büyük bir etkisi olduğuna dikkat çekiliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun sağladığı verilere göre, noter aracılığıyla gerçekleşen ikinci el araç satışları, ocak-temmuz döneminde oldukça belirgin bir artış kaydetti.

2023 Temmuz ayında ise ikinci el otomobil satışları, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 32,1 oranında artarak 567 bin 274'e yükseldi. Diğer araç kategorilerinde de benzer bir artış söz konusu oldu; diğer araç satışları yüzde 53,4 artarak 334 bin 451'e çıktı. Tüm bu verilere bakarak toplam araç satışlarında da yüzde 39,3'lük bir artış yaşandığı görülüyor; toplamda 901 bin 725 adet araç yeni sahiplerine kavuştu.

2023'ün ilk 7 ayına dair istatistikler ise ikinci el otomobil satışlarında yüzde 24,7 oranında artış kaydettiğini gösteriyor. Bu dönemde toplam araç satışları ise yüzde 24 oranında artarak 6 milyon 616 bin 447 adede ulaştı.

Ancak, sektör temsilcilerine göre ikinci el pazarının hala sıfır araç satışlarına göre canlılık kazanamadığını belirtmek gerekiyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç'a göre, ikinci el piyasasındaki alım-satım hacmi, sıfır araç satışlarının gösterdiği artış kadar belirgin olmasa da, özellikle otomobil kategorisinde bir canlılık yaşanıyor.

Aydın Erkoç'un ifadesine göre, Ticaret Bakanlığı'nın hayata geçirdiği 6 ay 6 bin kilometre kısıtlaması ve ikinci el araçların sıfır araç fiyatlarının üzerinde satılmasını önleyen düzenleme, fiyatların normale dönmesine büyük katkı sağladı. Fiyatların yavaş yavaş düşmeye başladığı ve aşırı şişirilmiş fiyatların normale döndüğü belirtiliyor. Alınan bu tedbirlerin, ikinci el araç satışlarını artırmaya yönelik olumlu bir etki yaptığı belirtiliyor.