Baş Dönmesi ve İç Kulak İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir? Baş Dönmesi ve İç Kulak İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir?

Son yıllarda kadınlarda akciğer kanseri vakalarında önemli bir artış gözlemlenmektedir. Bu artışın temel nedenlerinden biri, kadınlarda sigara kullanımındaki artış olarak belirtilmektedir.Prof. Dr. Celal Tekinbaş Kadınlarda Akciğer Kanseri Artışı! (1)

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celal Tekinbaş, kadınlarda sigara alışkanlığının arttığına dikkat çekerek, bu durumun akciğer kanseri vakalarının artmasında önemli bir etken olduğunu vurgulamaktadır. Prof. Dr. Tekinbaş, "Dünyada kanserden ölümlerin en büyük nedeni, akciğer kanserlerinden kaynaklanmaktadır. Belli bölgelerde akciğer kanseri daha fazla görülmektedir. Bizim bölge de bu bölgelerden bir tanesidir. Kanserin en önemli nedeni sigaradır. Sigara alışkanlığının artmasıyla beraber kadınlarda da artık daha fazla kanser vakalarını görmekteyiz. Kanser sayısı oranlarının artmasından çok artık kanserler daha erken teşhis edilmektedir. Daha önceden kanser olduğunu bilmediği halde ölen insanlar vardı, ancak şimdi artık hastalığının ne olduğunu hastanelerin yaygınlaşması, tomografi gibi pet gibi biyopsi işlemleri gibi birçok gelişmeyle insanlar hastalıklarının ne olduğunu bilmektedirler. Akciğer kanseri de tanısı artık konulan bir hastalık grubu içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Daha fazla ameliyat edebildiğimiz hastayla karşılaşıyoruz çünkü daha erken tanı konulabilmektedir" ifadelerini kullanmaktadır.Prof. Dr. Celal Tekinbaş Kadınlarda Akciğer Kanseri Artışı! (2)

"Elektronik sigara içmek bizi kanserden korumuyor"

Prof. Dr. Tekinbaş, elektronik sigara konusunda da uyarılarda bulunarak, "Akciğer sağlığını olumsuz etkileyen alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. Bunun başında sigara gelmektedir. Elektronik sigara alışkanlığı birçok insanda daha az kanser oluşturduğu söylentisi çok fazla kullanılmaya başlanmıştır, ancak onun da tespit edildiği şekliyle akciğer kanserine neden olan en büyük faktörlerden biridir. Elektronik sigara içmek bizi kanserden korumamaktadır. Akciğer sağlığını korumak için, olabilecek kirliliklerden korunmak radyoaktif maddelerden uzak durmak gerekir. Eğer herhangi bir şekilde çalışma alanımızda akciğer sağlığımızı olumsuz etkileyecek tozlara maruz kalıyorsak uygun maske takarak çalışmalıyız. Akciğerimizin, kalbimizin kapasitesini artırmak için her türlü sporu yapmalıyız. Özellikle yürüyüşler çok önemlidir. Her yaş grubu içerisinde yapılabilmesi açısından da önemlidir. Bu da akciğer sağlığımızın korunması için önemli faktörlerden biridir" şeklinde konuşmaktadır.Prof. Dr. Celal Tekinbaş Kadınlarda Akciğer Kanseri Artışı! (3)

"Tek akciğerle yaşamını sürdürebilir"

Akciğer kanseri veya farklı hastalıklardan dolayı ameliyatla alınan bir akciğerle, hasta yaşantısını tek akciğerle sürdürebileceğini belirten Prof. Dr. Tekinbaş, "Bir akciğeri çok rahatlıkla alabiliyoruz, yeter ki diğer akciğer sağlıklı olsun. Sol akciğerin tümünü sağ akciğerin de bir parçasını önceden testlerini yapmak kaydıyla alabiliyoruz. Kalan akciğerin kendisine ne kadar yeteceğini tespit etmek için yapıyoruz. Elle tutulur gözle görülür kanıt düzeyinde elimizdeki verilerle bunu yapıyoruz. Çok rahatlıkla bir akciğeri alabiliyoruz. KTÜ Farabi Hastanesi bu konuda akciğer kanseri ve akciğer ameliyatları konusunda Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Zaman zaman haftada birkaç hastanın bir akciğerini ameliyat ederek alıyoruz. Solunum fonksiyonları açısından iki akciğer sahibi ile tek akciğer sahibi arasında fark olmaktadır, ancak normal yaşantısını idame ettirecek şekilde olanları zaten ameliyat ediyoruz. Bu hastalarda normal yaşamlarını idame ettirmede, yaşamlarını sürdürmede herhangi bir sorun yaşamamaktadır" demektedir.Prof. Dr. Celal Tekinbaş Kadınlarda Akciğer Kanseri Artışı! (4)

Kadınlarda akciğer kanseri vakalarındaki artışın temel nedeninin sigara kullanımındaki artış olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, sigara alışkanlığının azaltılması ve sigara kullanımının önlenmesi, akciğer kanseri vakalarının azaltılmasında önemli bir adım olabilir. Bununla birlikte, elektronik sigara gibi diğer zararlı alışkanlıklardan da uzak durulması, genel akciğer sağlığının korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Editör: Kader GÜL