Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki İkizce Mahallesi'nde yer alan ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen deprem konutları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. TRT Haber'in canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Özhaseki, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu ve fay hatlarına yakın yerlerde konut yapımından kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Deprem Riski ve Kentsel Dönüşüm

Özhaseki, İstanbul'da bulunan yaklaşık 6 milyon konut ve 1,5 milyon iş yerinden 600 bin kadarının deprem riski taşıdığını belirtti. Bu yapıların acilen kentsel dönüşüme tabi tutulması gerektiğini ifade eden Özhaseki, Türkiye'nin bu konuda ciddi bir çaba içinde olduğunu dile getirdi.

Yerinde Dönüşüm Talepleri

Bakan, Türkiye genelinde yerinde dönüşüm için 250 bin civarında başvuru olduğunu açıkladı. Ruhsat alan ve inşaatlara başlayan projelerin yanı sıra, köy evleri inşaatlarının da başladığını belirtti. Özhaseki, deprem şurasında alınan "çelikten yapı yapılması" kararını da aktardı.

CHP'den Erken Seçim Sinyali: Deniz Yücel'den Çarpıcı Açıklamalar CHP'den Erken Seçim Sinyali: Deniz Yücel'den Çarpıcı Açıklamalar

Malatya'daki Çalışmalar

Malatya'daki deprem konutları inşaatında, çelik karkas kullanıldığını ve aralara taş yünü ile alçıpanların konulduğunu ifade eden Özhaseki, bu yeni yapıların depreme dayanıklı olduğunu vurguladı. Toplamda 51 bin ihale yapılacağını ve 6 ay içerisinde tüm köylerdeki evlerin teslim edileceğini belirtti.

Deprem Konutları ve Teslim Süreçleri

Özhaseki, deprem konutları ihalesini alan müteahhitlerin konutları bir yıl içinde teslim etmesi konusunda anlaşma yapıldığını söyledi. Köy konutları için de altı aylık bir süre verildiğini belirterek, bu yıl sonuna kadar 46 bin konutun teslim edileceğini açıkladı.

Öncelik Deprem Konutları

Bakan, deprem konutlarının Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı tarafından da öncelikli olarak görüldüğünü belirtti. Bütçe süreçlerinde deprem konutlarının öncelikli olduğunu ve enflasyon veya bütçe açıklarına rağmen bu projelerin desteklendiğini vurguladı.

İklim Değişikliğiyle Mücadele

Özhaseki, iklim değişikliğiyle mücadele ve Sıfır Atık Projesi'nde yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek, Türkiye'nin bu konularda da aktif adımlar attığını belirtti.