Memur maaşlarına yapılan zammın detayları sonunda netlik kazandı. TÜİK tarafından açıklanan ekim ayı enflasyonu ve dört aylık enflasyon farkı hesaplamalarının ardından, memur maaşlarına 2024 Ocak ayında %22.08 oranında bir zam yapılacağı kesinleşti.

Kredi Notu Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kredi Notu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bu zam oranının belirlenmesinde temmuz ayında yapılan %17.55'lik zammın yanı sıra 8.077 TL seyyanen zam da etkili oldu. Temmuz ayında toplu sözleşme zammı ise %6 olarak gerçekleşti. Bu durumda, dört aylık dönemde memur maaşları için %22.08 oranında enflasyon farkı doğdu.

2024-2025 yıllarındaki toplu sözleşme zammıyla ilgili son dakika gelişmeleri, memur maaşlarını etkiliyor. Bakan Vedat Işıkhan'ın açıklamalarına göre, en düşük devlet memuru maaşı 22.017 TL'den 33.000 TL'ye yükselerek memur ve emeklileri için olumlu bir gelişme sağlayacak. Ocakta yapılacak zam, önceki dönemdeki enflasyon farkıyla belirlenecek ve bu durum memur maaşlarına doğrudan etki edecek. Bu gelişmeler, milyonlarca memur ve memur emeklisinin mali durumunu etkileyecek önemli bir konudur.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur zammı konusunda açıklama yaparak, "Memur ve memur emeklilerimiz için enflasyon hedeflemelerine göre Ocak 2024’te yapılacak artış yaklaşık %50'ye yaklaşacaktır. En düşük devlet memuru maaşı 22 bin 17 liradan yaklaşık olarak 33 bin lira seviyelerine çıkacaktır." dedi.

Ocak ayında maaşların nasıl hesaplanacağına dair bilgiler de verildi. Öncelikle temmuz-aralık dönemindeki enflasyon farkı belirlenecek. Enflasyon farkının üzerine toplu sözleşmede belirlenen zam oranı uygulanacak. Temmuz ayında yapılan %17.55'lik zammın yanı sıra 8.077 TL seyyanen zamın enflasyon farkı hesaplamasında dikkate alınmayacağı belirtildi. Yüzde 17.55'lik zammın sadece 6 puanlık kısmının toplu sözleşme zammından oluştuğu ifade edildi.

Yılsonu enflasyonunun belirleyici olduğu belirtildi. Yılsonu enflasyonu %58 olursa enflasyon farkının %24.44 olacağı, %62 olursa ise %27.59'a çıkacağı vurgulandı. Bu verilere göre, memur maaşlarına yapılacak zam oranı belirlenecek.

Editör: Kader GÜL