30 yaşından fazla olan ve ehliyeti bulunan vatandaşlara bildiri verildi. Hala ehliyetini yenilemeyenler için yenileme süresi 2024'e kadar uzatılmışken ehliyeti zamanında yenilemeyen vatandaşlar cezalarla karşılaşacak. Peki ehliyet nasıl yenilenir? Ehliyeti yenilemek için neler yapılmalıdır? 

Randevu Alınacak

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasına göre, eski sürücü belgelerinin geçerlilik süresi 2 yıl daha uzatıldı. En geç 2024 yılı sonuna kadar ehliyet yenileme işlemleri yapılmalıdır; aksi takdirde vatandaşlar ciddi cezalara tabi tutulabilir. Ehliyet yenileme işlemleri için ALO 199, ALO 199 mobil uygulama veya nvi.gov.tr internet sitesinden randevu alınabilir. 

83 TL Para Yatırılacak

2023 yılında, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kimlik kartı satış ücretleri şu şekildedir: doğum veya kimlik değişikliği için kimlik kartı ücreti 83 TL, kayıt için kimlik kartı ücreti 166 TL, ehliyet yenileme işlemi ise 15 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyet yenileme işlemleri için, kimlik kartı, sürücü sağlık raporu, son altı ay içinde çekilmiş biyometrik fotoğraf, sağlık raporunda kan grubu olmaması durumunda kan grubu kartı, sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedelinin yatırıldığını gösteren dekont gerekmektedir. Yenileme işlemleri için ödemeler, Akbank, Aktif Bank, ING Bank, Şekerbank, Vakıflar Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Albaraka Türk Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Garanti Bankası, Denizbank ve PTT Bank üzerinden yapılabilmektedir. 

Tahıl ile Yapılan En İyi Salata Tarifleri Tahıl ile Yapılan En İyi Salata Tarifleri

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır?

Ehliyet yenileme işlemi oldukça basit ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Öncelikle, ehliyetin süresinin dolmasından yaklaşık bir ay önce yenileme işlemine başlamak önemlidir. Ehliyet yenileme için gerekli olan belgeler şunlardır: nüfus cüzdanı, ehliyet fotokopisi, sağlık raporu, sabıka kaydı. Bu evrakları tamamladıktan sonra, bulunduğunuz ilin Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil Bürosu'na başvurmanız gerekmektedir. Başvuru için randevu almanız da gerekebilir. Randevulu sisteme geçilmiş olan bazı illerde, randevu almadan başvuru yapılmamaktadır.

Başvuru belgelerinizle birlikte yoğun olmayan bir saatte Emniyet Müdürlüğü'ne giderek işlemi tamamlayabilirsiniz. Başvurunuz değerlendirildikten sonra, yenilenmiş ehliyetiniz size posta yoluyla gönderilir. Ehliyet yenileme süresi başvuru tarihinden itibaren genellikle 1 ayı bulmamaktadır. Bu nedenle, ehliyet süresinin dolmasından hemen sonra yenileme işlemlerine başlamak önemlidir.