Yeni 5 TL Hatıra Parası Tartışmaları

Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü kapsamında basılan ve dolaşıma giren 5 TL'lik hatıra paraları, Atatürk'e benzememesi iddialarıyla gündeme geldi. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilileri, sosyal medya ve bazı basın-yayın organlarında ortaya atılan bu iddialara resmi bir açıklama yaparak son verdi.

Resmi Açıklama: İddialar Yalanlandı

20 Aralık 2023 tarihinde Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkilileri, söz konusu iddialar hakkında açıklama yaptı. Yetkililer, "5 liralık hatıra paralardaki Atatürk rölyefinin benzemediği" şeklindeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama yapma ihtiyacı hissetti.

Hatıra Paralarının Özellikleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan "Cumhuriyet'in 100. Yılı Anısına 5 TL Değerindeki Madeni Hatıra Paraların Çıkarılmasına İlişkin Tebliğ"e göre, 5 liralık madeni hatıra paraların basımı 100 milyon adetle sınırlıdır. Paraların çapı 28,15 milimetre, kalınlığı 1,70 milimetre, ağırlığı ise 8,25 gramdır.

Hatıra Paralarının Tasarımı

Ay yıldıza ve "Türkiye Yüzyılı" logosuna odaklanan ön yüzde, özenle tasarlanmış detaylar bulunmaktadır. Arka yüzde ise Cumhuriyet'in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün rölyefi, Cumhuriyet'in 100. yılı logosu ve "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı yer almaktadır.

Banka Faizi ve Vadeli Mevduat Hesabı Açma Banka Faizi ve Vadeli Mevduat Hesabı Açma

Kasıtlı Algı Çalışmaları ve Dezenformasyon

Darphane yetkilileri, sosyal medyada dolaşan ve bazı basın-yayın organlarında yer alan iddiaların kasıtlı olduğunu vurgulayarak, "Para üzerindeki Atatürk rölyefi ile oynanarak algı çalışmaları ve dezenformasyon yapılmaktadır. İddia ve yorumlar tamamen asılsızdır" şeklinde açıklama yaptı.

Net Bir Açıklama

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü yetkililerinin net bir dille yaptığı açıklama, 5 TL hatıra paralarındaki Atatürk rölyefi tartışmalarına açıklık getirdi. Kamuoyu, resmi açıklama doğrultusunda bilgilendirilmiş oldu.

Editör: Kader GÜL