Bankada hesabı olanların dikkatine! e-Devlet üzerinden hesaplarınızı kontrol edin ve zaman aşımına uğramış paralarınızı geri alın. Bankacılık Kanunu'nun 62. maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son isteği, işlemi, herhangi bir yazılı talimat tarihinden sonra 10 yıl içinde aranmayanlar zaman aşımına tabi tutulmaktadır. 2023 yılında zaman aşımına uğrayan bu varlıklar, bankaların internet adreslerinde dört ay müddetle duyurulacak.Banka Hesaplarınızı Kontrol Edin, Zaman Aşımına Uğramış Paralarınızı Geri Alın! (1)

Başvurularınızı yapın, paranızı alın

Listelerde adı yer alan kişilerin paralarını alabilmeleri için en geç 15 Haziran 2024 tarihine kadar hesaplarına bağlı olan ilgili şubeye, geçerli kimlik belgeleri ile başvuru yapmaları gerekmektedir. 15 Haziran 2024 tarihine kadar işlem gerçekleşmezse, yasa gereği zaman aşımına uğrayan mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na aktarılacaktır.

Emanet, hak ve alacaklarınızı kontrol edin

Bankalarda bulunan emanet, hak ve alacaklarınızı da kontrol etmeyi unutmayın. Emanetler, değişik nedenlerle bankalara muhafaza için verilmiş, Türk Lirası, yabancı para ve kıymetli madenlerden oluşmaktadır. Hak ve Alacaklar ise, yatırım hizmet ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacakları içermektedir. Bu varlıkların zaman aşımına uğramaması için gereken işlemleri yaparak haklarınızı koruyabilirsiniz.

Kredi Notu Hakkında Bilinmesi Gerekenler Kredi Notu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

e-Devlet üzerinden kontrol sağlayın

Hak ve alacaklarınızı kontrol etmek için e-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden adınıza açılmış mevduat ve katılım hesaplarınızı saptayabilirsiniz. 

Unutulan paralarınızı geri alın

e-Devlet'ten bağlı olduğunuz bankanın web sitesinde zaman aşımına uğramış mevduat, katılım fonu hak ve alacaklarınızı araştırın. Araştırma sonucunda zaman aşımına uğrayacak bir varlık saptarsanız, ilgili banka şubesine kimliğinizle giderek paranızı çekebilir veya hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz. Eğer e-Devlet'te hesabınızı gördüğünüz halde, zaman aşımına uğrayacak mevduat hesabı, katılım fonu, hak ve alacaklarınızı göremiyorsanız, yine ilgili şubeye giderek hesabınızı kapatmalı veya aktif hale getirmelisiniz.Banka Hesaplarınızı Kontrol Edin, Zaman Aşımına Uğramış Paralarınızı Geri Alın! (3)

Paranızı hemen alabilirsiniz

Tüm bu işlemleri yaparak, zaman aşımına uğrayacak mevduat, katılım fonu, hak ve alacaklarınızı geri alabilirsiniz. Unutulan varlıklarınızı kontrol etmeyi ve gereken işlemleri yapmayı ihmal etmeyin.

Editör: Kader GÜL