2026 NATO Zirvesi Türkiye'de 2026 NATO Zirvesi Türkiye'de

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar'ın yönetiminde gerçekleştirilen test, Tekirdağ'ın Çorlu ilçesindeki AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleşti. Bayraktar TB3, saat 08.30'da havalanarak sistem tanımlama testlerini başarıyla tamamlayarak 1 saatlik bir uçuş gerçekleştirdi.

Bayraktar TB3, kısa pistli gemilere iniş-kalkış yapabilme kabiliyetine sahip. Bu uçuş, dünya havacılığı için yeni bir dönemin habercisi olarak nitelendiriliyor. İlk uçuşunda yerli olarak geliştirilen PD-170 motorunu kullanan Bayraktar TB3, bu motor sayesinde deniz şartlarına uyumlu bir şekilde çalışabiliyor.

Bayraktar TB3'ün, TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilme kabiliyeti, dünyadaki ilk silahlı insansız hava aracı olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti sayesinde çok uzak mesafelerden kontrol edilebiliyor. Bu özelliklerle, keşif-gözetleme, istihbarat ve taarruz görevlerini deniz aşırı hedeflere karşı etkili bir şekilde gerçekleştirebilecek.

Bayraktar TB3'ün TCG Anadolu gemisindeki uçuş testlerinin 2024 yılında başlaması planlanıyor. Baykar, tüm projelerini kendi öz kaynaklarıyla yürütüyor ve savunma ve havacılık sektöründe lider konumda bulunuyor. 2021 ve 2022 yıllarında ihracat lideri olan Baykar, ihracat oranını yüzde 99,3'e çıkararak 1,2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bayraktar TB2 SİHA için 32 ülke, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 8 ülke ile ihracat anlaşmaları imzalandı.

Editör: Kader GÜL