Yargıtay, boşanma davalarında dikkat çeken bir kararla gündeme geldi. Eşler arasında "Alo" demenin boşanma sebebi sayılabileceğine yönelik verilen karar, geniş yankı uyandırdı. Kararın ardından bir vatandaşın ilginç tepkisi ise dikkat çekti. Vatandaş, "Graham Bell bunu duysa icattan vazgeçerdi" diyerek karara şaşkınlığını ifade etti.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin boşanma davalarında aldığı bir karar, Türkiye genelinde büyük ilgi gördü. Karara göre, eşlere karşı kullanılan "Alo" gibi hitaplar, boşanma sebebi sayılabilecek. Bu karar, evliliklerde iletişim ve saygı gibi temel unsurların önemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yargıtay Kararı ve İncelemesi

Samsun'da görülen bir boşanma davasında ilk derece mahkeme, eşlerin birbirlerine farklı şekilde kusurlu davranışlarının yanında taraflardan birinin eşine "Alo" diye hitap etmesini ayrıca kusur saydı ve boşanmalarına karar verdi. Her iki taraf avukatı davada alınan bazı kararlara itiraz ederek istinaf incelemesi için Bölge Adliye Mahkemesine başvurdu. İstinaf taleplerinin incelenmesinin ardından tarafların talepleri reddedilince bu kez temyize gidildi. Temyiz incelemesi neticesinde Yargıtay 2. Hukuk Dairesi de tarafların itirazlarını reddederek eşine "Alo" diye hitap etmenin kusurlu bir davranış olduğuna karar verdi.

Avukatın Değerlendirmesi

Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Avukat Fatih Karamercan, kararın doğru yorumlanması gerektiğini söyledi. Karamercan, "Alo" şeklindeki hitabın boşanma sebebi sayılabilmesi için üçüncü şahısların da bunu duyup eşin küçük düşürülmüş olması durumun yaşanması ve bunun süreklilik arz etmesi gerektiğini belirtti.

Vatandaşların Yorumları

Karara ilişkin vatandaşların yorumları da dikkat çekici. Bülent Bozkurt isimli vatandaş, " 'Alo' demenin de yöntemi var. 'Alo' dersin normal ama ne söylediğin değil, nasıl söylediğin önemlidir. Hani 'Alooo' diye, bu tarzda söylersen hakaret oluyor. Tarz önemli. Aşağılayıcı bir tavır gibi düşünülüyor eşler arasında. Normal yani, dava açtıysa, şikayetçiyse demek ki durumdan şikayetçi. Yoksa normal 'Alo' sözcüğünde bir şey yok yani."

Evliliklerde iletişim, saygı, sabır ve empati gibi unsurların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlatan bu karar, toplumda tartışmalara yol açmış durumda. Her evlilik farklıdır ve sorunlar da farklılık gösterebilir. Ancak temelde sevgi, saygı ve anlayışın olması, evliliklerin daha sağlıklı yürümesine yardımcı olabilir.

Cennetin Kapısında Ne Yazar? Cennetin Kapısında Ne Yazar?

Eğer evlilikte sorunlar yaşanıyorsa, uzman bir psikolog veya danışman ile görüşmek, sorunların çözümüne yardımcı olabilir. Unutulmamalıdır ki, her evlilik krizi aşılabilecek bir sorun olarak görülmeli ve çözüm için adımlar atılmalıdır.

Editör: Kader GÜL