Kaman Ceviz Festivali, Kaman ilçesinde geleneksel bir etkinlik olarak düzenleniyor. Ancak bu yılın festivali, Kaman'da ceviz hasadının yapılmamış olmasının etkisiyle farklı bir atmosferde geçti. 32. kez düzenlenen bu renkli etkinlik, ceviz üreticileri ve festival katılımcıları için farklı bir deneyim sundu.

Festivalin açılışında konuşan Kaman Belediye Başkanı Necati Çolak, İsrail-Filistin çatışmaları nedeniyle festivalin eğlence kısmının iptal edildiğini belirtti. Ancak bu, festivalin diğer önemli bileşeni olan cevizlerin satışını etkilemedi. Festival boyunca, çevre illerden getirilen cevizler satışa sunuldu.

Ceviz üreticisi Arif Göçmen, ilçede bu yıl ceviz hasadının olmadığını ve festivalde "Kaman cevizi" adının kullanıldığını açıkladı. Don zararı nedeniyle ağaçlar yüzde 50-60 oranında hasar gördü. Bazı ağaçlarda ise cevizler yüzde 50 kapasitede olsa da bulunuyordu. Ancak dışarıdan gelen cevizlerin düşük fiyatları, yerel üreticileri olumsuz etkiliyor. Göçmen, "Biz pazara çıkamıyoruz. Dışarıdan gelen cevizler 80-100 lira arasında satılıyor. Şu an Kaman cevizi dışarıdan gelen cevizlerle rekabet edecek durumda değil. Bu durum ceviz üreticisini de mağdur ediyor. Kaman adında başka cevizler getiriliyor ve markamız kullanılıyor. Hasat yeni başlayacak ama insanlar bir aydır Kaman ilçesinde ceviz satışı yapıyor." şeklinde endişelerini dile getirdi.

Kırşehir'de 5 DEAŞ'lı yakalandı Kırşehir'de 5 DEAŞ'lı yakalandı

Başka bir ceviz satıcısı da, cevizlere soğuk hava koşullarının zarar verdiğini ve ilçeye cevizlerin dışarıdan getirildiğini söyledi. Kaman cevizi, 5 farklı çeşit (Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5) ile tanınıyor ve bu çeşitler üzerindeki çalışmalar hala devam ediyor.

Kaman Ceviz Festivali, bu yıl zorlu koşullara rağmen, Kaman ilçesinin zengin ceviz mirasını kutlamak ve gelecekteki hasatlara umutla bakmak adına önemli bir etkinlik olarak devam etti.

Editör: Seniha BESLER