Sıkışan Sürücü Kaza Aracından Zor Kurtarıldı Sıkışan Sürücü Kaza Aracından Zor Kurtarıldı

Geleneksel mesleklerden biri olan çobanlık, son yıllarda nitelikli iş gücünün azalması, endüstriyelleşmenin yaygınlaşması ve şehirleşmenin artmasıyla birlikte genç nesiller tarafından tercih edilmiyor. Özellikle tarım sektöründe çalışacak iş gücü bulmak giderek zorlaşıyor.

Çobanlık Mesleği ve İstihdam Sorunları

Sivas'ın Şarkışla ilçesinde koyun yetiştiriciliği için bir istihdam sağlamak amacıyla girişimde bulunan Niyazi Mit, çoban bulma sürecinde zorluk yaşadı. Mit, işe alınacak kişilere sağlanacak maaş, sigorta, barınma, giyim ve yeme içme gibi temel ihtiyaçları karşılamasına rağmen, işçi bulmak konusunda sıkıntı yaşadı.

İş İmkânları ve Teşvikler

Mit, işe alınacak kişilere emekliliğe kadar iş imkânı sağlayacaklarını ancak istedikleri nitelikte işçi bulamadıklarını belirtti. Koyunla ilgilenecek kişiye sağlanacak maaş, sigorta ve diğer masrafların yanı sıra, eşine de çiftlikte kalıp ev işleriyle ilgilenmesi için asgari ücret ve sigorta vaat ediliyor. Ayrıca, çocukları olan ailelerin çocuklarının eğitim masrafları da karşılanacak.

Çobanlık Mesleğinin Değeri

Mit, çobanlık mesleğinin önemine vurgu yaparak, ülkede üretimin olmaması durumunda hiçbir zincirin ilerlemeyeceğini belirtti. Çobanlığın küçümsenecek bir meslek olmadığını, aksine kutsal bir meslek olduğunu ifade etti. Ülkede tarımsal sektöre önem verilmesi gerektiğini ve bu alanda çalışacak birçok kişiye ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Editör: Çetin KEYDAL