Colorado Yüksek Mahkemesi'nin Çarpıcı Kararı

Colorado Yüksek Mahkemesi, eski Başkan Donald Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınında "başkaldırı ve isyan" suçunu işlediğine hükmederek, gelecek yıl yapılacak başkanlık yarışına katılmasına izin vermemeye karar verdi. Bu önemli karar, kamuoyunda büyük bir tartışma yarattı.

Mahkemenin Çoğunluğu Kararını Verdi

Tamamı Demokrat eğilimli yargıçlardan oluşan Colorado Yüksek Mahkemesi, Trump'ın gelecek yıl yapılacak başkanlık seçim yarışında Colorado eyaletindeki oy pusulalarında yer alamayacağına dair 4'e karşı 3 oyla karar aldı. Bu karara göre, 5 Mart 2024'te yapılacak olan Cumhuriyetçi aday adaylarının yarışacağı ön seçimlerde Trump'ın adı oy pusulalarında yer alamayacak.

6 Ocak Baskını ve Anayasa İhlali

Bu suçlar, Anayasanın 14. maddesinin 3. fıkrasında tanımlanan "federal bir göreve gelemeyeceği" durumuyla uyumlu olduğuna karar verildi.

Anayasa Tarihinde Bir İlk

ABD tarihinde ilk kez Anayasa'nın "başkaldırı ve isyan" maddesi, bir başkan aday adayının yarışa giremeyeceğine dair bir gerekçe olarak kullanıldı. Bu durum, Trump'ın sadece Colorado'daki durumuyla sınırlı olmakla birlikte, ülke genelindeki 5 Kasım 2024'te yapılacak başkanlık yarışına da dolaylı olarak etki edebilir.

ABD Yüksek Mahkemesine Taşınacak

Kararın ardından Trump'ın, ABD Yüksek Mahkemesine başvurması ve nihai kararın buradan çıkması bekleniyor. Kamuoyundaki ilk değerlendirmelerde, Colorado'da Trump'ın seçim yarışına girip giremeyeceği konusundaki nihai kararın ABD Yüksek Mahkemesi tarafından verilmesinin gerekeceği vurgulanıyor.

Ömer Çelik ve Ecem Toplar'dan Sürpriz Evlilik Haberi Ömer Çelik ve Ecem Toplar'dan Sürpriz Evlilik Haberi

Toplumun Tepkisi

Sosyal medyada yer alan ilk değerlendirmelerde Cumhuriyetçiler, bu kararın Trump'a siyasi olarak yarayabileceğini düşünürken, Demokrat eğilimliler ise 6 Ocak Kongre baskını nedeniyle Trump'ın bu tür bir cezayı hak ettiği yorumunu yapıyor.

Editör: Kader GÜL