Türk'le ilgili, Türk’e dair anlamında Türk kelimesine getirilen ekten oluşan türkü, bir melodi ile birlikte söylenen halk şiiri, halk deyişidir. Yüzyıllar boyunca nesillere aktarılan en güzel türküler listesini sizler için hazırladık, buyursunlar.

Deniz Üstü Köpürür

Ula Muğla tarafında sevdalandığa kıza bir türlü açılamayan Osman, bir düğünde gördüğü Ayşe’yi en azından bir defa daha görmek, belki bir fırsatını bulup da açılmak amacıyla, o düğünden sonraki hiçbir Ula düğününü kaçırmaz. Bu durum dikkatleri çekip de, "gel bakalım Osman, senin bir derdin var. Nedir?" denilerek meclise çağırıldığında, eline daha önce bağlama almamış olan Osman, dile gelerek aşkı ile bu türküyü dillendirir. "Deniz üstü köpürür" en çok sevilen, en çok dinlenen türküler arasında yer alıyor.

Hekimoğlu

Fatsa’lı Kadir İnanır, bölgede sıklıkla söylenen bu türkünün, daha bilinir hale gelmesinde aktif rol oynamıştır. Örneklerine çokça rastladığımız, çeşitli haksızlıklar karşısında duran yiğitler için söylenmiş türküler arasında yer alan "Hekimoğlu", sözleri ve ezgisiyle son yıllarda yoğun ilgi gören türküler arasında yer alıyor.

Evlerinin Önü Mersin

Isparta’ ya ait bir türkü olan "Evlerinin önü mersin" birbirine aşık ancak çeşitli engeller yüzünden kavuşamayan iki gencin hikayesini dillendirmek amacıyla söylenmiştir. Bir tür ağıt niteliğinde olan türkünün ezgisi ve sözleri, her türlü duygunuzu harekete geçirebilecek bir güce sahip.

Yüksek Yüksek Tepelere

Malkara’da herkesin bildiği bir öyküye dayanan "Yüksek yüksek tepelere" erken yaşta evlendirilmiş Zeynep kızın, çok uzak bir köye gelin gitmesi ve ailesini bu uzaklık yüzünden uzun yıllarca görememesine neden olur. Yaşadığı hasreti bu sözlerle ve melodiyle dile getiren Zeynep kız, sonunda bu hasrete dayanamayarak yataklara düşer ve kurtarılamaz. Kına gecelerinde kız tarafının vazgeçilmez türküsü haline dönüşen "Yüksek yüksek tepelere" en çok bilinen türkülerden biridir.

Misket

Ankara’da yetişen bir elma türü olan "Misket", yine kavuşamayan ve sonunda ölüm olan aşk hikayesini dillendiren bir türküdür. Bununla birlikte yiğitlik, seymenlik açısından bölge için önemli bir türkü olan Misket’ in bir de oyunu vardır. Karşılıklı Misket oynamayı bilmeyene yiğit demez Ankaralı. En çok bilinen türkülerimizden biri olan "Misket" için, yöre halkından duyup da coşmayan, duyup da oynama isteği hissetmeyenin insan olamayacağına inanılır.

Telgrafın Telleri

İstanbul yöresine ait, kavuşabilmiş ve hatta evlenebilmiş iki gencin, aşklarına doyamadan ekonomik nedenlerle erkeğin çalışmak için İstanbul’a gitmek zorunda kalarak ayrılmalarını konu alan türkü, çok sevilen ve çok bilinen türküler arasında ilk sıralarda gelir.

Mihrîban

Abdürrahim Karakoç’un adını gizleyerek, büyük bir aşkla bağlandığı genç kıza ithafen yazdığı şiirine, Musa Eroğlu’nun bestesi eklenince, kısa sürede çok bilinen ve çok dinlenen türkülerden biri haline geldi. Bugün en çok istenen türküler arasında yerini almıştır.

Bülbülüm Altın Kafeste

Rumeli’ye ait bir türkü olan "Bülbülüm altın kafeste" başka biriyle evlendirildiği için sevdiğine kavuşamayan bir genç kızın acılarla dolu hikayesini ve özgürlüğünün elinden alınmasını dillendirir. Atatürk’ün de en sevdiği türküler arasında yer alan "Bülbülüm altın kafeste" etkileyici melodisi ve sözleriyle, çok dinlenen ve bilinen türkülerimiz arasında yer alır.

Emeklilik Planı Nasıl Oluşturulur? Emeklilik Planı Nasıl Oluşturulur?

Dut Ağacı

Bir Azerbaycan türküsü olan "Dut ağacı" anonimleşmiş ve geçmişi hangi yıllara uzandığı bilinmeyen bir öyküdür.