Milyonlarca emeklinin beklediği maaşlara ek zam konusundaki gelişmelerde sona yaklaşıldığı belirtiliyor. SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına yönelik iyileştirme çalışmalarında ocak ayında yüzde 12 ek artış ya da temmuz ayına sarkan iki kademeli zam formülü üzerinde duruluyor.

Banka Faizi Hesaplama Nasıl Yapılır? Banka Faizi Hesaplama Nasıl Yapılır?

2024 emekli maaşlarına ilişkin haberde, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına ocak ayında yapılacak olan yüzde 12'lik ek artış ve temmuz ayında gerçekleşecek ikinci kademeli zam formülü üzerinde çalışıldığı belirtiliyor. Bu düzenlemeyle, memur emeklileriyle SSK/Bağ-Kur emeklileri arasındaki maaş farkının kapatılması ve en düşük emekli aylığının yükseltilmesi amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, düzenleme kapsamında yılbaşı ve temmuz ayını birlikte değerlendireceklerini ifade etti. 2023 yılı enflasyon rakamının yüzde 64,77 olarak açıklanması, memur ve emeklilerin maaş artış oranını belirlemede önemli bir faktör haline geldi.

Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının 37,57'de kalması kamuoyunda beklentilere yol açtı. Hükümet, SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarını iyileştirme çalışmasında en düşük emekli aylığını yükseltmeyi amaçlıyor. Çalışma, Kabine Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yıl ortasında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacakları artışın, yılbaşındaki artışla dengelenmesi gerektiğini vurguladı. İki kademeli zam formülünde temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine daha yüksek bir artış öngörülüyor.

Emekli maaşlarına ek zam konusunda masada iki formül bulunuyor. İlk olarak, ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklisine yaklaşık yüzde 12 ek artış yapılması ve toplam zamın memur emeklisinde olduğu gibi yüzde 49,25'e çekilmesi düşünülüyor. İkinci alternatif ise bütçeyi zorlamamak adına ek artışın yıl içinde yayılması; bir kısmının ocak, bir kısmının temmuz artışlarına yansıtılması.

2024 içinde iki kesime yapılacak zamlarla memur ve SSK/Bağ-Kur emeklilerinin artışları eşitlenmiş olacak. En düşük emekli maaşı ise Kabine toplantısında belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı üzerine ilgili bakanlıklar ve AK Parti Grubu, maaş artışlarına ilişkin çalışmaları yürütüyor. Bu çalışmanın önümüzdeki hafta Kabine'de ele alınması, ardından da TBMM gündemine taşınması planlanıyor.

Ayrıca, emeklilere ek zam gündemiyle birlikte bankaların promosyon ödemeleri de gündeme gelmiş durumda. İş Bankası, Garanti BBVA, Ziraat Bankası ve Vakıfbank, emeklilere özel promosyon avantajları sunuyor. Bu promosyonlar, emekli maaşlarını belirli bir süre o bankadan almaya taahhüt eden emeklilere sağlanıyor.

Editör: Kader GÜL