Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile yaptığı bir ortak basın toplantısında yaptığı açıklamalara dayanıyor. Ayrıca, Filistin'deki adil ve kalıcı bir çözümün sürekli olarak ötelenmesinin ve İsrail'in işgali derinleştiren uygulamalarının temel meseleler olduğunu vurguluyor.

Fidan, sivil can kayıplarının önlenmesi gerektiğini, misilleme saldırılarının daha fazla şiddet ve can kaybına yol açacağını belirtiyor. İki devletli çözümün, başkenti Doğu Kudüs olan egemen, bağımsız ve coğrafi olarak bütünlüğü olan bir Filistin devletinin hayat bulması için tek geçerli çözüm yolu olduğuna inandıklarını ifade ediyor.

AK Parti'de Toplu İstifalar, AK Parti'de Değişim Rüzgarları AK Parti'de Toplu İstifalar, AK Parti'de Değişim Rüzgarları

Ayrıca, çatışmanın coğrafi olarak yayılmasının engellenmesi, barış sürecinin yeniden başlatılması, Filistinlilerin bekasının gözetilmesi ve adil bir barışın garantörü olacak bir mekanizmanın kurulması gibi önemli hususları da vurguluyor.

Hakan Fidan ayrıca, Türkiye'nin Filistin'e insani yardımlar yapma çabalarını ve bu yardımların nasıl koordine edildiğini açıklıyor. Türkiye'nin insani yardımlarını Mısır'a nasıl ulaştıracağını ve sınır kapısından içeri nasıl getireceğini ele alıyor. Ayrıca, yaklaşık 300 Türk vatandaşının bölgede bulunduğunu ve tahliye çalışmalarının devam ettiğini belirtiyor.

Silahların susmasının ardından neler yapılması gerektiği konusunda Mısır ve diğer ortaklarıyla işbirliği yapacaklarını ifade ediyor.

Editör: Kader GÜL