Sinan Ateş Suikastı Davasında Tahliye Kararı: 10 Sanık Serbest Bırakıldı Sinan Ateş Suikastı Davasında Tahliye Kararı: 10 Sanık Serbest Bırakıldı

Dünya İsrail-Hamas Savaşı: BM Genel Kurulu'ndan Gazze Ateşkesine Destek

Dünya gündemi, 13 Aralık 2023 tarihindeki BM Genel Kurulu oylamasıyla sarsıldı. Gazze'deki acil insani ateşkes için yapılan oylamada, 193 üye ülkeden 153'ü kararı desteklerken, ABD, İsrail ve Avusturya gibi 10 ülke karşı çıktı ve 23 ülke çekimser kaldı.

Değişen Dinamik: Önceki Oylamalardan Farklı Bir Sonuç

Oylama sonuçları, önceki insani ateşkes çağrısından bu yana yaşanan değişimi gösterdi. 27 Ekim'deki oylamada 120 lehte, 14 aleyhte ve 45 çekimser oyla alınan karara kıyasla, bu kez destek çok daha güçlüydü.

Kararın İçeriği ve Hamas'a Yapılan Çağrı

Kararda, Gazze Şeridi'ndeki insani durum ve Filistinli sivil halkın yaşadığı acılara derin endişe dile getirildi. Ayrıca, Hamas'ın elindeki tüm rehineleri serbest bırakma çağrısı yapıldı.

Yalnızlaşan ABD ve İsrail

BM Genel Kurulu'nun aldığı bu karar, ABD ve İsrail'in dünya çapında yalnızlaştığını gözler önüne seriyor. ABD'nin önerisi olan "Hamas'ın menfur terör saldırıları"nı kınamayı içeren değişiklik önergesi ve Avusturya'nın rehinelerin "Hamas ve diğer gruplar tarafından tutulduğunu" belirten önergesi, gerekli destekleri alamadı.

Diplomatik Tepkiler

Filistin'in BM elçisi Riyad Mansur, oylamayı ABD'nin görmezden gelemeyeceğini belirterek, "Halkımıza yönelik bu saldırganlığın sona erdiğini görene kadar bu yolda devam etmek, halkımıza karşı yürütülen bu savaşın durduğunu görmek hepimizin ortak görevidir."

İsrail'in BM temsilcisi Gilad Erdan ise kararı, Hamas'ın adının bile anılmaması nedeniyle kınadı. Erdan, Hamas'ı "Nazilere" benzetti ve oylamanın "Cihatçı terörün hayatta kalmasına ve Gazze halkının acı çekmeye devam etmesine" katkıda bulunacağını söyledi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise İsrail'e destek vererek, "İsrail, dünyadaki her ülke gibi, halkını terör eylemlerine karşı savunma hakkına ve sorumluluğuna sahiptir.

Ateşkes Çağrıları ve Gazze Şeridi'ndeki Trajedi

Ateşkes için yapılan çağrılara rağmen, Gazze Şeridi'ndeki trajedi giderek büyüyor. 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında yaklaşık 19 bin Filistinlinin hayatını kaybettiği biliniyor.

Editör: Kader GÜL