21 Kasım 2023 itibarıyla, İsrail ile Hamas arasında ateşkes anlaşmasına varılma ihtimali yüksek görünüyor.

Hamas lideri İsmail Haniye, ateşkes anlaşmasına "ulaşmaya yakın" olduklarını, bu konuda ara buluculuk yapan Katar'a cevaplarını ilettiklerini söyledi. Bir Hamas yetkilisi de Katar merkezli Al Jazeera televizyonuna konuştu. Yetkili, ateşkesin kaç gün olacağı, Gazze'ye yardımların nasıl gireceğinin ve rehine takasının nasıl yapılacağına yönelik görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

İsrail devlet televizyonu KAN'a konuşan analist Roi Şaron da İsrail'in esir takası anlaşmasına "yeşil ışık" yaktığını ve Hamas'ın yanıtını beklediğini söyledi.

Hafta sonu Amerikan The Washington Post gazetesi de çatışmalara geçici ara için anlaşmaya varıldığını yazmıştı. Amerikan yönetiminden ise "Henüz anlaşmaya varılmadı, taslak çalışması sürüyor" şeklinde bir açıklama gelmişti.

İsrail'in ABD Büyükelçisi Michael Herzog, ABC'ye konuştu. "Ateşkes için umutluyum" dedi. Herzog çalışmaların sürdüğünü belirtti. Herzog, ayrıntı vermedi.

ABD Başkanı Joe Biden, dün yaptığı açıklamada ateşkes anlaşmasının yakın olduğunu düşündüğünü söyledi.

Taslak metne göre, ateşkes süresi beş gün. Buna karşılık olarak Hamas bu süreçte en az 50 kadın ve çocuk rehineyi serbest bırakacak.

Bu işlem 24 saatlik aralıklarla olacak.

İsrail ordusu, Gazze'nin kuzeyini büyük ölçüde işgal etmiş durumda. İsrail ele geçirdiği bölgelerdeki yüksek noktalarda bayrak astı. İsrail güçlerinin gece yaralı ve yerlerinden edilen sivillerin bulunduğu Endonezya hastanesine saldırdı. Saldırıda ölenler oldu.

İsrail ordusı Şifa Hastanesi'ne ait de görüntüler paylaştı. Yayınlanan videoda, Hamas'a ait olduğu öne sürülen bir tünel yer aldı. 10 metre derinliğindeki tünelin 55 kilometre uzunluğunda olduğu belirtildi.

Görüntülerin sonunda patlamaya dayanıklı bir kapıya ulaşıldı. Ancak kapının ardından ne olduğuna ilişkin ayrıntı verilmedi.

Fransa'da Aşırı Sağ Yükselişte: Macron'un Siyasi Geleceği Tehlikede Fransa'da Aşırı Sağ Yükselişte: Macron'un Siyasi Geleceği Tehlikede

İsrail ordusunun paylaştığı görüntülere göre, rehineler Şifa Hastanesi'ne böyle götürüldü. Rehinelerin Taylandlı ve Nepalli olduğu iddia edildi.

Şifa Hastanesi'nden tahliyeler de devam etti. 30'dan fazla prematüre bebek Mısır'a götürülmek üzere Refah Sınır Kapısı'na sevk edildi.

Çatışmaların 45. gününde İsrail'in saldırılarında ölenlerin sayısı ise 300 artarak 13 bin 300 oldu. Ölenlerin 5 bin 600'ü çocuk, 3 bin 550'si kadın.

Ateşkes anlaşmasının sağlanabilmesi için aşağıdaki hususların göz önünde bulundurulması gerekmektedir:

Ateşkesin süresi ve kapsamı
Gazze'ye yardımların nasıl gireceği
Rehine takası
Ateşkes anlaşmasının sağlanabilmesi halinde, çatışmaların sona ermesi ve bölgedeki gerginliğin azaltılması beklenmektedir.

Editör: Kader GÜL