Yüksek östrojen seviyeleri genital organlardaki kan akımını artırır ve dokularda kısmi su tutulumuna neden olur, buna bağlı olarak vajen ve küçük dudaklar tıpkı cinsel uyarılma esnasında olduğu gibi gergin ve dolgun hale gelir. Bu da duyarlı sinir uçlarını daha hassas hale getirir. Genital bölgedeki kan akımı artışı vajinal salgılarda artışa neden olur ki bu da cinsel birleşmenin normalden daha erken gerçekleşmesine zemin hazırlar.

Gebelikte Seks ve Cinsel Haz:

Gebeler genellikle gebelik öncesine göre daha fazla cinsel zevk alabilirler. Gebelik sırasında seksin daha heyecan verici ve doyurucu olduğu, hatta aynı seansta birden fazla orgazm yaşanabileceği bildirilmiştir.

Erken Tanı Hayat Kurtarır: Çocuklarda Diyabetin Belirtileri Erken Tanı Hayat Kurtarır: Çocuklarda Diyabetin Belirtileri

Ancak gebeliğin başlangıcında (birinci trimester) halsizlik, uykuya eğilim, bulantı ve kusma gibi belirtilerle cinsel istek azalabilir. İkinci trimesterde (16.-28. haftalar) cinsel istek artabilirken, üçüncü trimesterde (29.-40. haftalar) büyümüş karın ve hareket kısıtlılığı gibi faktörlerle cinsel ilgi azalabilir.

İyi Bir Cinsel Birliktelik İçin Öneriler:

İyi bir cinsel birliktelik, çiftler arasındaki bağın güçlenmesine yardımcı olur. Gebenin duygusal durumu göz önünde bulundurularak toleranslı olunmalıdır. Ayrıca, doğum sonrası döneme daha iyi hazırlık yapar.

Gebelikte Cinsel İlişki Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Gebelik kesesinin erken açılması, vajinal kanama, önceki gebeliklerde erken doğum tehdidi gibi durumlarda cinsel ilişki önerilmez.
Partnerin cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyıcısı olması durumunda korunma sağlanmalıdır.
Plasenta previa gibi durumlarda cinsel ilişki önerilmez.
Çoğul gebeliklerin son aylarında cinsel ilişki dikkatli yapılmalıdır.
Kadın doğum uzmanının önerileri dikkate alınmalıdır.
Gebelik Sonrası Cinsel Yaşam:Gebelikte Cinsellik Değişen Hazlar ve İpuçlarıPlanlı vajinal doğum veya sezaryen sonrasında, cinsel aktiviteye ne zaman başlanacağına dair bayanlar doktorlarından bilgi almalıdır. Lohusa döneminde cinsel aktivite genellikle yasaktır. İlk kontrol sonrasında doktorun önerisine göre cinsel yaşama geri dönülebilir.

Perine ve vajen kaslarını çalıştırmak da cinsel yaşamı olumlu yönde etkiler.

Bu süreçte, çiftler birbirlerini anlamalı, iletişimde bulunmalı ve birlikte kararlar almalıdır.