ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'in Refah'ta bir çadır kampını vurmasını "korkunç bir olay" olarak nitelendirdi. Blinken, gazetecilerin "Saldırıda ABD silahı kullanıldı mı?" sorusuna ise net bir yanıt vermekten kaçındı.

ABD Silahı Kullanıldı mı?

ABD merkezli New York Times gazetesi, İsrail'in Refah'a düzenlediği saldırıda kullanılan mühimmatın kalıntılarının ABD üretimi GBU-39'a ait olduğunu açıkladı. Gazete, bu bombanın ABD'de tasarlanıp üretildiğini belirtti. Gazete ayrıca bombanın, "GBU-39'u hedefe yönlendiren kanatçıkları kontrol eden kuyruk çalıştırma sistemi" ve "benzersiz cıvata deseni" gibi unsurlar sayesinde tespit edildiğini ifade etti.

Refah'ta Korkunç Sonuçlar

İsrail ordusu, geçtiğimiz pazar günü Refah'taki Tal Al-Sultan Kampı'na düzenlediği saldırıda 45 kişinin hayatını kaybetmesine, 249 kişinin ise yaralanmasına neden oldu. İsrail, dün ise Refah'taki El Mevasi çadır kampını vurdu, bu saldırıda 21 kişi hayatını kaybetti ve 10'u ağır olmak üzere 64 kişi yaralandı.

Hizbullah'ın 200 Roket ve 20 İHA ile İsrail'e Saldırısı: Orman Yangını ve Hasar Hizbullah'ın 200 Roket ve 20 İHA ile İsrail'e Saldırısı: Orman Yangını ve Hasar

İsrail'in ABD Yapımı Bombalar Kullandığı İddiası

New York Times, İsrail'in Refah saldırılarında ABD yapımı GBU-39 bombalarını kullandığını belirtti. Bombanın kalıntılarında "81873" ile başlayan bir dizi numara bulundu. Bu numaraların, ABD hükümeti tarafından GBU-39 da dahil olmak üzere bombalar için parça tedarik eden Colorado merkezli bir firmaya verilen "benzersiz tanımlayıcı kod" olduğu açıklandı.

Blinken'in Açıklamaları ve İsrail'in Durumu

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de sınırlı, odaklı ve hedefleri önceden belirlenmiş saldırıların bile korkunç sonuçlar doğurabileceğini vurguladı. Savaş sonrası bir Gazze planının yokluğunda, İsrail'in kaos ve hukuksuzlukla karşılaşacağını belirtti.

İsrail'in Saldırılarına Devam Ediyor

İsrail, geçtiğimiz pazar günü yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah'taki Tal Al-Sultan Kampı'na saldırı düzenlemişti. Bu saldırıda 45 kişi hayatını kaybederken, 249 kişi yaralanmıştı. İsrail'in bu saldırıları, dünya çapında büyük tepkilere yol açmış durumda.

İsrail'in Refah saldırılarında ABD yapımı mühimmat kullanıp kullanmadığı tartışmaları sürerken, yaşanan trajedilerin boyutu dünya kamuoyunda geniş yankı buluyor. Bu olaylar, Gazze'de devam eden çatışmaların ne kadar yıkıcı olabileceğini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Editör: Kader GÜL