İstanbul Havalimanı'nda 'Uçaktan Rehine Kurtarma' tatbikatı gerçekleştirildi. Tatbikat senaryosu gereği, uçağı kaçırmak isteyen 3 eylemci gözaltına alındı ve senaryo gereği 2 yolcu yaralandı. İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve havalimanı yetkilileri de tatbikata katıldı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gerçekleştirilen tatbikata toplamda 353 personel katıldı. Senaryoya göre, uçak havadayken 3 eylemci uçağı kaçırdı ve yolcuları rehin aldı. Tatbikat sonucunda 3 eylemci gözaltına alınırken, 2 yolcu yaralandı.

Tatbikata katılanlar arasında İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş ve havalimanı yetkilileri bulunuyordu. Tatbikatın başarılı bir şekilde sona ermesinin ardından Vali Gül ve İl Emniyet Müdürü Aktaş, polis ve havalimanı çalışanlarına teşekkür etti.İstanbul Havalimanı'nda Gerçeği Aratmayan 'Uçaktan Rehine Kurtarma' Tatbikatı Güvenliğin Ötesinde Hazırlık (1)Senaryoya göre, uçak kaptan pilotu, İstanbul Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ile irtibata geçerek uçağın kaçırıldığını bildirdi. Eylemciler, yolcuları rehin aldı ve uçuşun Avrupa'ya devam etmesini istediler. Uçağın inişi ve emniyet güçlerinin konuşlandırılmasıyla birlikte eylemciler yakalandı.

Pazaryeri'nde Otomobil Kazası: 4 Yaşındaki Çocuk Gölette Can Verdi Pazaryeri'nde Otomobil Kazası: 4 Yaşındaki Çocuk Gölette Can Verdi

Eylemcilerin istekleri arasında uçağa yakıt verilmesi de vardı. İstihbarat birimleri, eylemcilerin kimlik ve eşkalini belirledikten sonra müzakereler sonucunda yaralı yolcuların tahliyesi karşılığında uçağa ikram yapılmasını kararlaştırdı.

Ancak ikinci müzakere sırasında bir yolcu silahla yaralandı ve operasyon emri verildi. Operasyon sırasında eylemciler hemen yakalandı. Uçak içinde şüpheli bir paket bulunduğunda bomba imha ekipleri çağrıldı, paket güvenli bir şekilde patlatıldı.İstanbul Havalimanı'nda Gerçeği Aratmayan 'Uçaktan Rehine Kurtarma' Tatbikatı Güvenliğin Ötesinde Hazırlık (2)Tatbikat sonucunda yakalanan 3 eylemci Terörle Mücadele ekiplerine teslim edildi ve yolcular terminale gönderildi. Bu tatbikat, güvenlik güçlerinin olağanüstü durumlara karşı hazırlıklı olduğunu göstermek amacıyla gerçekleştirildi.

İstanbul Havalimanı'nda 14 Eylül 2023 tarihinde gerçekleşen 'Uçaktan Rehine Kurtarma' tatbikatı büyük bir titizlikle planlandı ve uygulandı. Bu tür tatbikatlar, acil durum ve kriz anlarında güvenlik güçlerinin nasıl koordine olabileceğini ve olaylara nasıl müdahale edebileceğini test etmek amacıyla düzenleniyor.

Tatbikatta, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şube Müdürlüğü ekipleri, uçak kaçırma senaryosuna göre hareket ettiler. Tatbikata toplamda 353 personel katıldı ve bu personelin 166'sı emniyet teşkilatından, 187'si ise diğer kurumlardan geldi. Bu sayı, böylesine ciddi bir senaryonun başarılı bir şekilde çözülmesi için gereken kaynakların ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Senaryoya göre, kaptan pilot, uçağın kaçırıldığını bildirdi ve eylemciler yolcuları rehin aldı. Uçak İstanbul Havalimanı'na iniş yaparken, güvenlik güçleri konuşlandırıldı ve operasyon merkezi oluşturuldu. Bu noktada, kriz yönetimi ve iletişim büyük bir önem taşıdı.

Editör: Egemen KEYDAL