Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, son katıldığı bir etkinlikte 5’inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kotil, KAAN'ın tüm özelliklerinin yerli olarak üretildiğini vurgularken, KAAN mı daha iyi, yoksa F-35 mi sorusuna da net cevaplar verdi.

Yerli Motor için Tarih Verildi

Kotil, TUSAŞ'ın 2028 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne 20 adet KAAN teslim edeceğini belirtirken, ilerleyen süreçlerde yüzlerce KAAN'ın üretileceğini aktardı. Kotil ayrıca, KAAN'ın motoru ve fırlatma koltuğu hariç her şeyinin yerli firmalar tarafından üretildiğini söyledi ve 2028-2029'da yerli motora geçeceklerini ifade etti. Bu durumu bir mecburiyet olarak gören Kotil, savunma sisteminde başka bir ülkeye bağımlı olunamayacağını vurguladı.

KAAN'ın Tüm Özellikleri Yerli

KAAN'ın tüm kanopisinin yerli olarak üretildiğini belirten Kotil, Volo Kompozit tarafından üretilen kanopisinin daha önce hiç tecrübesi olmayan bir firmaya ait olduğunu açıkladı. Aynı şekilde KAAN'ın iniş takımını ve 125 kW gücündeki jeneratörlerini üreten firmaların da bu konuda ilk tecrübelerini yaşadığını söyledi. Kotil, önemli olanın bu teknolojik gelişmeleri sürdürebilmek olduğunu vurgulayarak, uzun dönemde varlıklarını sürdürebilmelerinin genç yeteneklere bağlı olduğunu belirtti.

KAAN, F-35'ten Daha İyi

Prof. Dr. Temel Kotil, KAAN'ın F-35'ten daha iyi bir uçak olduğunu belirtti. Mühimmat kapasitesi olarak KAAN'ın 10 ton taşıyabildiğini, F-35'in ise 6 ton taşıyabildiğini açıkladı. Ayrıca, F-35'in tek motorlu, KAAN'ın ise çift motorlu olmasının, radarlar için daha fazla enerji üretebilmesini sağladığını ifade etti. Kotil ayrıca, yerli savaş uçağının sadece F-22 ile karşılaştırılabileceğini belirtti.

Zayıflama ve Yemeğinizi Kontrol Altına Alma Yöntemleri Zayıflama ve Yemeğinizi Kontrol Altına Alma Yöntemleri

KAAN'ın Maliyeti Ne Kadar?

Temel Kotil, KAAN projesi için şimdiye kadar tesisler dahil olmak üzere 2 milyar dolar harcandığını açıkladı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, ABD'li savunma sanayii şirketi Lockheed Martin'in ürettiği F-35'in maliyeti yaklaşık 130 milyon dolar civarında.

KAAN'ın Teknik Özellikleri

  • Kanat Açıklığı: 14 m (46 ft)
  • Uzunluk: 21 m (69 ft)
  • Yükseklik: 6 m (20 ft)
  • İtki: 2 x 29.000 lb
  • Azami Hız: 1,8 Mach (40.000 ft)
  • Servis Tavanı: 55.000 ft
  • Pozitif / Negatif G Limiti: +9g / -3,5.Kaan Mı, F 35 Mi Prof. Dr. Temel Kotil'den Detaylı Karşılaştırma!

Türk savunma sanayiinin geleceği ve yerlileştirme hamleleri adına büyük önem taşıyan KAAN projesi, ilerleyen yıllarda daha da gelişerek Türkiye'nin savunma kabiliyetlerini artırmaya devam edecek.

Editör: Kader GÜL