Baş Dönmesi ve İç Kulak İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir? Baş Dönmesi ve İç Kulak İltihabı Arasındaki Bağlantı Nedir?

Covid-19 pandemisinin etkisiyle evden çalışma ve online eğitim gibi faktörler, kötü postürün artmasına neden olabilir. Kötü postürün kas iskelet hastalıklarının yanı sıra ruhsal bozukluklara da yol açabileceği belirtilmektedir.

Uzman Dr. Şevket Yalçın'a göre, doğru bir postür için iyi kas esnekliği, eklemlerde normal hareket açıklığı, güçlü postüral kaslar ve iyi bir bilinç düzeyi gereklidir. Kötü postürün altında yatan nedenler arasında obezite, gebelik, yaşlanma, kas zayıflıkları, yüksek topuklu ayakkabılar, gergin kaslar, azalmış esneklik, kötü çalışma koşulları, yanlış oturma ve ayakta durma alışkanlıkları, uyku bozuklukları ve emosyonel durum bozuklukları bulunmaktadır.

Uzun süre masa başında çalışma ve el işi gibi faktörler de kötü postür riskini artırabilir. Bu durumda, sırtta kamburluk, omuzlarda çökme ve yuvarlaklaşma ve boynun öne doğru eğim yapması gibi duruş bozuklukları sıkça görülebilir.

Duruş bozukluğunu önlemek için aşırı kilo alınmaması, uzun süre aynı pozisyonda kalınmaması, uygun bir yatakta yatılması, düzenli egzersiz yapılması, ağırlık kaldırırken dikkat edilmesi, rahat ve giyip çıkarılması kolay ayakkabılar tercih edilmesi önerilmektedir.

Doğru postürün korunması, hem fiziksel sağlık hem de ruhsal sağlık açısından önemlidir. Kötü postürün ileride kronik kas iskelet rahatsızlıklarına ve ruhsal bozukluklara yol açabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, doğru duruş alışkanlıkları kazanmak ve bu önerilere dikkat etmek önemlidir.

Editör: Kader GÜL